Netværk

Kunstig intelligens og dataetik i praksis

Den digitale transformation buldrer derud af både i den private og offentlige sektor. Vi når lige at indtage og forstå en ny slags teknologi, så melder den næste sig. Nu står den på kunstig intelligens, neurale netværk, avanceret nanobiologi, bioprint, genetic engineering førerløse biler og augmented reality og meget mere. Samtidig er mængden af indsamlede data om os og vores bevægelser i den digitale verden i eksplosiv vækst. Hvordan håndterer vi det? Hvordan udnytter vi alle mulighederne og potentialet samtidig med at vi beskytter persondata i fremtiden? Hvad skal der til for at supplere GDPR på den rigtige måde både for samfundet og for det enkelte menneskes rettigheder til egne data?

Næste møde

NetværksmødeDigitaliseringsstyrelsens fokus på digitale kompetencer
7. februar 2024
Altinget, Ny Kongensgade 9- 10, 1472 København K kl. 09.30-12.30

Omkring 20% af den voksen befolkning i Danmark er digitalt udsatte, og det tal dækker landets samlede demografi. Spørgsmålet er derfor hvordan kan vi som samfund sikre at vi ikke digitaliserer os i så høj grad at borgeren ikke kan følge med, og i hvilken grad kan vi hæve danskerne digitale kompetencer? Vi har inviteret Lars Bønløkke Lê, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen til en samtale herom. 

Lars Bønløkke Lê, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen (ikke bekræftet)

Om netværket

Rundt om i Europa ser vi initiativer omkring dataetik hos både private og offentlige aktører. Både i Danmark og i flere andre lande er der nedsat dataetiske kommissioner. Dataudviklerne er selv gået i spidsen med udformningen af et dataetisk løfte. Techgiganten Microsoft har gjort tillid og dataetik til et højt prioriteret fokusområde for de kommende år og understreger borgernes ret til egne data.

 

På den offentlige front ser vi digitaliseringsmodeller som den Hollandske eller Estiske med ”Privacy By Design” vinde frem, og senest har vi set et opgør med private forretningsmodeller i den model bystyret i Barcelona har fastlagt for anvendelse af data.

Vi tror på at der er behov for en faciliteret diskussion om brugen af data i faste rammer. Derfor lancerer vi nu netværket her, som fast faciliteres af Altinget og Mandag Morgens egen strategidirektør og tidligere tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen. I Mandag Morgens nye praksisorienterede netværk for dataetik, samler vi en række aktører og ledere fra private og offentlige organisationer, til at drøfte og udvikle rammen for den dataetiske diskussion.

Spørgsmål som ”hvad” og ”hvorfor” er allerede besvaret, og netværket vil i stedet løfte diskussionen – og se på hvordan man kan bruge dataetikken mere funktionelt både praktisk og strategisk. Hvordan håndterer vi dataetik i det offentlige og det private erhvervsliv? Hvem skal skabe de dataetiske retningslinjer – den enkelte virksomhed, kommunen eller staten? Hvordan følger dataetikken med til alle de nye teknologiske landvindinger?

Øget fokus på kunstig intelligens 

Netværket løfter derudover blikket mod AI og dets dataetiske implikationer, for at drøfte hvordan de nye AI-værktøjer kan anvendes ansvarligt. 

Kunstig intelligens og dets mange muligheder, kan potentielt ændre måden vi arbejder og lever på. Men det medfører unægteligt udfordringer, både nu og i fremtiden.

Vi forsøger derfor at navigerer i AI-landskabet, og undersøger muligheder og udfordringer ved AI nærmere. 

Der er et deltagergebyr på kr. 24.995,- ekskl. moms per person for 1 sæson (5 møder) – inkl. forplejning og indlogering til vores årlige døgnmøde.

Mødeleder

Lisbeth KnudsenStrategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras

Vi tror på at der er behov for en faciliteret diskussion om brugen af data i faste rammer. Derfor lancerer vi nu netværket her, som fast faciliteres af Altinget og Mandag Morgens egen strategidirektør og tidligere tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen. I Mandag Morgens nye praksisorienterede netværk for data etik, samler vi en række aktører og ledere fra private og offentlige organisationer, til at drøfte og udvikle rammen for den data etiske diskussion. Spørgsmål som ”hvad” og ”hvorfor” er allerede besvaret, og netværket vil i stedet løfte diskussionen – og se på hvordan man kan bruge dataetikken mere funktionelt både praktisk og strategisk. Hvordan håndterer vi dataetik i det offentlige og det private erhvervsliv? Hvem skal skabe de dataetiske retningslinjer – den enkelte virksomhed, kommunen eller staten? Hvordan følger dataetikken med til alle de nye teknologiske landvindinger?

Program

NetværksmødeDigitaliseringsstyrelsens fokus på digitale kompetencer
7. februar 2024
Altinget, Ny Kongensgade 9- 10, 1472 København K kl. 09.30-12.30

Omkring 20% af den voksen befolkning i Danmark er digitalt udsatte, og det tal dækker landets samlede demografi. Spørgsmålet er derfor hvordan kan vi som samfund sikre at vi ikke digitaliserer os i så høj grad at borgeren ikke kan følge med, og i hvilken grad kan vi hæve danskerne digitale kompetencer? Vi har inviteret Lars Bønløkke Lê, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen til en samtale herom. 

Lars Bønløkke Lê, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen (ikke bekræftet)
NetværksmødeSprogmodeller i den offentlige sektor
15. maj 2024
Altinget, Ny Kongensgade 9-10, 1472 København kl. 09.30-12.30

Hvorledes kan sprogmodeller bruges til at udvikle den offentlig sektors velfærdsydelser? KL og ATP har i samarbejde med Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet fået udarbejdet en analyse af muligheder og udfordringer ved at anvende sprogmodeller i den offentlige sektor. Vi har i den sammenhæng inviteret Frederik Nordentoft Andersen, Kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi i KL. 

Frederik Nordentoft Andersen, Kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi i KL (ikke bekræftet)
NetværksmødeDataetik i ledelsen
28. august 2024
Altinget, Ny Kongensgade 9-10, 1472 København K

Dataetik skal forankres i ledelsen, men hvordan skal vigtigheden italesættes overfor en ledelse som ikke har øje for området? Vi vil på dagens møde sætte fokus på en konkret case, hvor der kan deles erfaringer omkring dataetik i ledelsen. 

NetværksmødeDøgnmøde på Kragerup Gods: Politiske tiltag indenfor digitalisering og tech
8. oktober 2024
Kragerup Gods, Kragerupgårdsvej 33, 4291 Ruds-Vedby

På årets døgnmøde vil vi kigge på de politiske tiltag som der er kommet fra Europæisk og dansk side i det forgangne år, og drøfte hvilke muligheder og udfordringer det giver både små, mellemstore og store private aktører.

NetværksmødeNetværksmøde
11. december 2024
Altinget, Ny Kongensgade 9-10, 1472 København K kl. 13.30-16.30

Tema følger 

Kontakt

Kontakt os for at høre mere om dine muligheder for deltagelse.
Du kan se vores handelsbetingelser her.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

0:000:00