Netværkets årlige døgnmøde finder sted på Kragerup Gods i Vestsjælland. Omringet af skøn natur får vi gennem et døgn mulighed for at gå i dybden med aktuelle emner sammen med netværket. For at give de bedst mulige betingelser for at netværke med med- og modspillere suppleres det faglige program med en dejlig middag i godsets restaurant 'Blixen'.
På årets seminar trækker vi i arbejdstøjet og ser på, hvordan hver organisation repræsenteret i netværket bør forholde sig til - og måske transformere sig over - de næste 1000 dage. De foregående 1000 dag har nemlig været de mest turbulente siden Anden Verdenskrig. Kombinationen af corona, krig og klimakrise og de afledte konsekvenser med bl. a. energikrise, inflationer og nye geopolitiske trusler har fundamentet ændret udviklings- og eksistensbetingelser for samfund og virksomheder. Hvis man ganger den udvikling med en faktor to-tre, ser vi billedet for de næste 1000 dage også. Og dem forsøger vi, med hjælp fra Erik Rasmussen, at forberede os på.
Program:
10:15 - 17:00
1000 dages transformation
Med udgangspunkt i et oplæg samt en række arbejdsspørgsmål, som netværket har modtaget på forhånd, drøfter vi hvordan man kan bruge den nye virkelighed til at skabe nye muligheder og stærkere gennemslagskraft for organisationernes arbejde. Vi former hermed sporene for en "1000 dages transformation".
Vi kommer bl. a. til at arbejde med at identificere de udfordringer, organisationerne har oplevet de sidste 1000 dage, og hvordan de har påvirket organisationens processer og prioriteringer og ikke mindst, hvordan - og om - der er registreret ændrede behov hos medlemmerne.

Erik Rasmussen, stifter af Mandag Morgen, stifter af Sustania
13:00 - 14:15
Trivsel, fastholdelse og ... quiet quitting?
Vi siger op og skifter job som aldrig før. Hvad handler det om, og hvordan skal man som leder forholde sig til det?
The Great Resignation og quiet quitting, og vi ser ud til i stigende grad at skulle forholde os til dem. De beskriver hver især de bevægelser, vi i udbredt grad ser på arbejdsmarkedet netop nu, hvor flere og flere siger op eller dropper at yde den ekstra indsats pga. dårlige arbejdsvilkår eller et ønske om mere fritid.
Begge fænomener efterlader lederen en række dilemmaer. For hvordan man du som leder forholde sig til den udvikling, vi ser i antallet af opsigelser og jobskifte? Skal man gøre fastholdelse til det overhovedet et mål i sig selv, eller skal ledere til i stedet at fokusere på at tilpasse sig et andet arbejdsmarked, hvor opsigelser, jobskifter og alternative arbejdsformer er mere almindeligt?
Disse spørgsmål og mange flere vil Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør, Ledernes Hovedorganisation forsøge at udfolde og svare på, når hun gæster netværket med et oplæg, hvor vil præsentere håndgribelige tilgange og værktøjer og ikke mindst dele sine egne erfaringer og Ledernes Hovedorganisation som fagforenings refleksioner over temaet.

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør, Ledernes Hovedorganisation