Til sæsonens døgnmøde vil vi stille spørgsmålet "Faldende ungdomsårgange og restgruppeproblematikken - hvad betyder det for ledelse af uddannelse?". Til at besvare dette, skal vi se på mange facetter af uddannelsesområdet.
1) På døgnmødets første dag vi vil først beskæftige os med de brede linjer, nemlig den politiske retning for videregående uddannelse i fremtiden. I forlængelse heraf vil vi zoome ind på ledelsesopgaven, som på mange måder er særlig for uddannelsessektoren. Som leder har du sandsynligvis erfaring med krydspresset mellem uddannelsespolitiske krav, studerendes forventninger, mistrivsel, faglige traditioner og modsatrettede interesser. Derudover er du muligvis stødt på udfordringer med organisationsstrukturen og bureaukratisk systemtænkning. Derfor vil vi sætte fokus på dilemmaledelse, ledelses og styringsparadigmer og personlig ledelse.
2) På dag 2 vil vi zoome ind på en af uddannelsessektorens kulturelle strømninger og store problematikker, nemlig det uudnyttede potentiale, som ligger i den såkaldte restgruppe og de 16 procent, som ikke tager en videregående uddannelse efter endt studentereksamen. Hver sjette student slutter med huen som højeste uddannelse. En ny undersøgelse fra d. 9 marts 2023 foretaget af Tænketanken DEA viser, at blandt 30-årige, der har en studentereksamen, er det hver sjette, der ikke har taget en videre uddannelse efter gymnasiet (16 pct.). DEA beretter om, at de fleste af studenterne uden erhvervskompetencegivende uddannelse er i beskæftigelse og har en fin indkomst, men som dog er betydeligt lavere end blandt dem, der har taget mere uddannelse. Denne gruppe står forventeligt svagere stillet i nedgangstider, hvorfor andelen i beskæftigelse må forventes at falde under en recession. Det kan undre, at gruppen som får studenterbeviset ikke tager en videre erhvervskompetencegivende uddannelse: de har forældre med uddannelse og fin indkomst, de får gode karakterer i grundskolen, de har ingen diagnoser, og de er ikke i kontakt med kriminalforsorgen – der er således ikke umiddelbart en forklaring. Men hvorfor starter studenterne ikke? Undersøgelsen viser desuden at tre ud af fire af studenterne, der ikke har opnået en erhvervskompetencegivende uddannelse som 30-årige, har været startet på mindst én uddannelse inden de fylder 30. Men hvorfor vælger de ikke at færdiggøre uddannelsen?
Oplægsholdere: Jens Ringsmose, Rektor for Syddansk Universitet. Niels Ejersbo, vicedirektør på Københavns Professionshøjskole, samt forsker i styrings- og ledelsesmæssige problemstillinger i den offentlige sektor. Flere oplægsholdere følger.