Corydon til politikerne: Det skal I overveje om fremtidens arbejdsmarked

DIGITALISERING: Bjarne Corydon har med McKinsey i ryggen analyseret sig frem til en række områder, politikerne bør have for øje, når de skal tilpasse samfundet til fremtiden. Konsulentgruppen vil dog ikke deltage i den konkrete politiske debat.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon har, i samarbejde med økonomiprofessor fra Aarhus Universitet, Philipp Schröder, præsenteret en række overvejelser om fremtidens arbejdsmarked til politikerne.
Tidligere finansminister Bjarne Corydon har, i samarbejde med økonomiprofessor fra Aarhus Universitet, Philipp Schröder, præsenteret en række overvejelser om fremtidens arbejdsmarked til politikerne.Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter

Hvad skal man gøre for at få det bedste ud af den situation, som en mere digitaliseret fremtid vil føre med sig?

Det spurgte Bjarne Corydon, global direktør i konsulentgiganten McKinsey & Company og tidligere finansminister, salen om i sidste uge ved Innovationsfondens konference, Innotalks.

Emnet var fremtidens arbejdsmarked, og ved den begivenhed præsenterede McKinsey i samarbejde med økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Philipp Schröder, en række "overvejelser", som politikerne bør gøre sig, når de skal tilpasse samfundet til fremtidens arbejdsmarked.

Og det er vigtigt, at overvejelserne bliver betegnet som netop det – overvejelser.

Fakta
En rapport fra McKinsey peger på tre aspekter, som politikerne bør tænke på, når de skal designe samfundet til fremtidens arbejdsmarked.

De tre punkter er:
  • At fremme en nem omstilling for arbejdsstyrken ved at øge muligheden for at få nye færdigheder og gode muligheder for mobilitet på arbejdsmarkedet.
  • At muliggøre automatisering på tværs og statuere den offentlige sektor som et eksempel.
  • At sikre, at gevinsterne fra automatisering bliver fordelt bredt.
Derudover udpensler rapporten en række mere konkrete "overvejelser". Se mere i bunden af artiklen.

For politikerne skal ikke se de områder, McKinsey har peget ud, som anbefalinger, understreger Bjarne Corydon. Det er i stedet områder, som politikerne bør have med i sine overvejelser, når de engang skal designe samfundet efter fremtidens arbejdsmarked.

"De her overvejelser, vi har fremført, er ikke en facitliste," pointerer Bjarne Corydon over for Altinget.

"Men vi sidder jo med en fornemmelse af, at fremtidens arbejdsmarked er et vigtigt spørgsmål, og at den eneste gode måde at forholde sig til det på er gennem at være analytisk og faktabaseret. Det forsøger vi så at bidrage til med vores rapport," siger Bjarne Corydon.

Politikerne skal være konkrete
De konkrete overvejelser peger eksempelvis på, at man skal tænke over, om pensions-, skatte- og velfærdssystemet er indrettet til et arbejdsmarked, hvor arbejdspladser er erstattet af robotter, og flere arbejder som freelancere.

Det skal også overvejes, om man i stedet for en samlet uddannelsesblok i højere grad skal kombinere uddannelse og arbejde igennem hele arbejderens karriere, så ens færdigheder hele tiden bliver opdateret.

Netop den del er Danmark godt rustet til med flexicurity-modellen, påpeger Bjarne Corydon. At man rent faktisk kan få understøttelse, når man ikke er i job, lægger et fundament for, at en arbejder kan tillegne sig de nye evner, det måtte kræve, hvis man bliver nødt til at skifte til en ny branche.

"Men i forhold til understøttelsen peger vi også på, at man måske bliver nødt til at tænke endnu mere vidtgående end den model, Danmark har nu," siger Bjarne Corydon.

Hvad vil det så sige at tænke endnu mere vidtgående?

"Det synes vi ikke er vores opgave at tage stilling til. Man skal se nærmere på redskaberne, og så må spørgsmålet om, hvad man vælger at gøre ved det, overlades til politikerne. Men når man har analysen fra os, kan man se, at det her formentlig bliver et relevant behov," lyder det fra den globale direktør i McKinsey.

Samtidig påpeger rapporten, at ny teknologi i høj grad vil blive en del af fremtidens arbejdsmarked.

"Man kan sige med sikkerhed, at de nye teknologier kommer til at påvirke vores og andre landes arbejdsmarkeder. Det er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er, hvordan og hvor hurtigt, samt hvad vi kan gøre for, at det bliver en fordel frem for en ulempe. Det er den relevante diskussion," lyder det fra Corydon.

Han vil ikke gå ind i diskussionen om, hvorvidt Danmark i så fald er gået i den forkerte retning, når kørselstjenesten Uber har set sig nødsaget til at lukke i landet som en konsekvens af den nye taxalovgivning.

Med pointen om at ny teknologi bliver en vigtig del af fremtidens arbejdsmarked lægger McKinsey i stedet op til, at politikerne må se nærmere på, hvordan man så håndterer digitaliseringen fremover.

"Vi prøver bare at pege på, hvilke diskussioner vi kan se er relevante. Og hvilke som er nye – eller anderledes – i forhold til, hvad vi traditionelt har fokuseret på," siger han.

Se flere overvejelser, McKinsey henviser til i sin rapport, herunder.

Læs hele artiklen på Altinget: digital velfærd (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement hér.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00