Det sker i dansk politik: Nordisk topmøde, Alternativets finanslov og Tibet-sagen

OVERBLIK: Der er mødefri i Folketinget hele ugen, men til gengæld afholder Nordisk Råd tre dages topmøde i København. Derudover fremlægger Alternativet sit bud på en finanslov, ligesom afhøringerne i Tibetkommissionen går i gang. 

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Norges statsminister Erna Solberg er blandt deltagerne, når Nordisk Råd holder sin 68. session i København i denne uge.
Sveriges statsminister Stefan Löfven og Norges statsminister Erna Solberg er blandt deltagerne, når Nordisk Råd holder sin 68. session i København i denne uge.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hele ugen er en delegation fra Folketinget i New York for at deltage i FN's Generalforsamling.

Samtidig fortsætter forhandlingerne om regeringens 2025-plan, finansloven, satspuljen og om forskningsreserven. I slutningen af ugen kan der endda falde en aftale på plads om sidstnævnte. Til gengæld er der mødefri i Folketinget, da Nordisk Råd holder sin 68. session.

Sessionen begynder egentlig først tirsdag, men allerede mandag mødes flere partier med deres nordiske søsterpartier. Det gælder den konservative gruppe, den socialdemokratiske gruppe, Midtergruppen (hvor Venstre, Radikale og Liberal Alliance sidder) og den venstresocialistiske grønne gruppe.

Mandag fylder Det Udenrigspolitiske Selskab 70 år, og det markeres med en jubilæumsreception i Børssalen, hvor blandt andre kronprins Frederik deltager.

Tirsdag fremlægger Alternativet sit bud på næste års finanslov sammen med et skatte- og fordelingspolitisk udspil. Alternativets finansordfører og gruppeforkvinde Josephine Fock vil stå for præsentationen, mens også politisk leder Uffe Elbæk og ordfører for skat og god fordeling René Gade vil deltage.

Tirsdag til torsdag holder Nordisk Råd så sin årlige session, og det foregår i år i København. Et af hovedemnerne på årets session er FN’s mål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget sidste år. Tirsdag eftermiddag skal de nordiske statsministre drøfte med Nordisk Råds parlamentarikere og med hinanden, hvad Norden kan gøre sammen for at bidrage til at nå målene.

Tirsdag aften er der uddeling af Nordisk Råds priser, og der sker i DR Koncerthuset. Her skal der uddeles en børne- og ungdomslitteraturpris, en filmpris, en litteraturpris, en miljøpris og en musikpris.

Onsdag tages der hul på et andet vigtigt emne på Nordisk Råd-sessionen, og det er en bred debat om international politik. Her vil de nordiske landes udenrigsministre og forsvarsministre deltage. Hvor blandt andet Nordens rolle i verden, Nordens forhold til EU, Arktis, sikkerhedssituationen i Østersøen og det nordiske forsvarssamarbejde skal debatteres.

I forbindelse med Nordisk Råds 68. session er der onsdag pressekonference med de nordiske og baltiske statsministre i Spejlsalen i Statsministeriet, ligesom også de nordiske udenrigsministre holder et separat pressemøde.

Onsdag er også dagen, hvor årets udgave af Operation Dagsværk bliver afholdt. Her vil danske gymnasieelever i hele landet gennem frivilligt arbejde støtte IBIS' projekt i Guatemala, der skal hjælpe unge mennesker med at få uddannelse og job.

Selvom der er mødefri i Folketinget denne uge, så har der alligevel sneget sig et enkelt samråd ind i kalenderen. Det ligger torsdag, hvor udenrigsminister Kristian Jensen (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal redegøre for miljøpåvirkningen fra Camp Century og andre amerikanske faciliteter i Grønland.

Afhøringerne i Tibetkommissionen begynder torsdag. Her skal tre politifolk afhøres om sagen, hvor demonstranter blev forhindret i at vise det tibetanske flag under kinesisk statsbesøg.

Torsdag holder Udenrigsministeriet sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet den internationale konference Industri 4.0, hvor der stilles skarpt på de muligheder, digitaliseringen bringer med sig. Her vil der være oplæg fra ledende internationale og danske profiler, ligesom der vil være eksperter fra innovationsområdet, relevante myndigheder samt entreprenører.

Fredag fortsætter afhøringerne i Tibet-sagen, hvor fire nye politikfolk skal afhøres.

Klimaaftalen fra Paris sidste år træder fredag i kraft. For at aftalen kan træde i kraft, skal mindst 55 lande med mindst 55 procent af klodens menneskeskabte CO2-udledning have ratificeret aftalen, hvilket altså er sket. Og selvom der er gået knap et år, siden klimaaftalen faldt på plads i Paris, er det faktisk ret hurtigt, at aftalen kan træde i kraft. Kyoto-protokollen fra 1997 var eksempelvis over syv år undervejs.

Der er også et par fødselsdage, der skal fejres. Tirsdag fylder tidligere V-formand Uffe Ellemann-Jensen 75 år, og lørdag fylder Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad 60 år. Tillykke til dem begge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00