Kommentar af 
Carl Valentin

Carl Valentin: Regeringen fører krig mod samfundets svageste

KOMMENTAR: For hver dag, der går, gør regeringen det sværere at være udsat. Mantraet synes at være, at vi skal straffe os ud af sociale problemer, skriver Carl Valentin.

<b>FORFULGT:</b> Nu er selv Danmarks hjemløse blevet et legitimt mål for den borgerlige regering, skriver Carl Valentin.
FORFULGT: Nu er selv Danmarks hjemløse blevet et legitimt mål for den borgerlige regering, skriver Carl Valentin.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Carl Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har man som jeg fornøjelsen af ofte at være i mere dybdegående debatter med borgerlige politikere på uddannelsessteder, til borgermøder eller ved andre offentlige arrangementer, hører man deres politiske projekt foldet ud på en helt anden måde, end man kan nå i de ofte overfladiske debatter i medierne.

Det er på mange måder en fornøjelse, for en god samfundsdebat kræver tid og mulighed for at diskutere de helt grundlæggende spørgsmål om, hvor vi skal hen. Spørges de borgerlige politikere ind til, hvilket samfund de drømmer om, fremhæver de ofte, at de modsat os på venstrefløjen ikke ønsker en universel velfærdsmodel, men en model, der koncentrerer sig om at hjælpe de absolut svageste. Ja, faktisk mener de ofte, at den nuværende model står i vejen for at hjælpe dem, der virkelig har behov.

Jeg er uenig i analysen. En stærk velfærd for alle er grundstenen i et godt samfund, men ønsket om et samfund, der skruer op for hjælpen til de absolut svageste, kan jeg altid blive enig med de borgerlige om, når vi står ude i debatterne.

Der er bare et problem. Når det kommer til stykket, og de borgerlige partier har magten, lader de ikke blot de svageste i stikken – de fører krig mod den underklasse, man i deres drømmesamfund skulle gøre ih og åh så meget for at hjælpe. Og for hver dag, der går, gør regeringen det sværere at være udsat. Mantraet synes at være, at vi skal straffe os ud af sociale problemer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Er man så fattig, at man sidder med en slidt kop på gaden og beder fremmede mennesker om penge, er man altså kriminel.

Carl Valentin

På initiativ fra regeringen straffes tiggeri nu med fængsel. Er man så fattig, at man sidder med en slidt kop på gaden og beder fremmede mennesker om penge, er man altså kriminel. Er man afhængig af stoffer, skal man også straffes hårdt, og kun fordi venstrefløjen og progressive interesseorganisationer har kæmpet for det, har man enkelte steder fået stofindtagelsesrum, der søger at give stofbrugere tryghed og hjælp i stedet for fordømmelse og straf.

Med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har man nu også med det såkaldte zoneforbud de facto gjort det ulovligt at være hjemløs i Danmark. Det har blandt andet resulteret i, at Hus Forbi-sælger André Christiansen har fået en bøde samt tre måneders forbud mod at opholde sig i København, fordi han har været så ubetænksom at sove der, hvor han bor – på gaden.

Det betyder, at den største modtager af dansk udviklingsbistand nu er … Danmark

Carl Valentin

Kontanthjælpsmodtagerne har også fået kniven og endda så voldsomt, at antallet af etårs-fattige børn steg med 10.500 udelukkende i år 2016. Det betyder, at der i 2016 var 48.300 børn, der har levet under fattigdomsgrænsen i mere end et år.

Desværre tyder meget på, at problemerne kun bliver værre, for kontanthjælpsloftet nåede kun at ramme de mest udsatte borgere de sidste tre måneder af 2016 – nu er det blevet hverdag, og organisationerne Frelsens Hær, Kirkens Korshær og Mødrehjælpen mærker alle, hvordan antallet af personer, der har behov for socialhjælp, er steget. Antallet af hjemløse er ligeledes steget med otte procent bare fra 2015-2017, og antallet af unge hjemløse er fordoblet på bare otte år.

De mest ekstreme borgerlige vil måske lukke øjnene og mene, at fattigdom ikke er et problem i Danmark, men selv de mennesker ude i verden, der er endnu hårdere ramt end de socialt udsatte, vi har her, mærker konsekvenserne af regeringens politik.

Udviklingsbistanden er blevet reduceret kraftigt, og højrefløjen har arbejdet på højtryk for at kanalisere så mange penge som muligt, der skulle gå til verdens fattigste, over i dansk flygtningemodtagelse i stedet. Det betyder, at den største modtager af dansk udviklingsbistand nu er … Danmark. 

Derudover er det vist ikke gået nogens næse forbi, at Danmark helt ekstraordinært har besluttet af svigte både de mest sårbare flygtninge og vores internationale ansvar ved at stoppe med at modtage kvoteflygtninge.

De borgerliges flotte taler om hjælp til socialt udsatte er altså ikke andet end bare ord. I virkelighedens verden fører de krig mod de mennesker, der har allermest brug for en udstrakt hånd.

--------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF i København og landsledelsesmedlem i SF. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00