Dagens overblik: Mange anklagere er mødt uforberedt op i retten – Hækkerup vil have styr på hele "straffesagskæden"

OVERBLIK: Sagspresset er vokset på anklagemyndighedens jurister, der i en ny undersøgelse beskriver deres arbejdsplads med ord som ”sagsfabrik” og ”teater”. Og finansministeren har på en måde sagt undskyld. Få overblikket her.  

Flere offentlige anklagere er mødt uforberedt op i retten. Det skriver Berlingske på baggrund af en undersøgelse foretaget af Epinion for Rigsadvokaten.

Undersøgelsen er gennemført blandt jurister ansat i anklagemyndigheden. 36 procent af de adspurgte svarer, at de sommetider eller ofte er mødt uforberedt i retten, mens syv procent svarer, at det sker ofte. Af undersøgelsen fremgår det, at anklagerne beskriver deres arbejdsplads med ord som ”måltalsjagt”, ”sagsfabrik” og ”teater”.

Hækkerup vil finde løsning
Justitsminister Nick Hækkerup (S) påpeger over for Berlingske, at der allerede er afsat 50 millioner kroner mere til anklagemyndigheden. Ministeren erkender dog, at der er brug for en langsigtet løsning, som han er klar til at finde.

"50 millioner kroner er uden tvivl en væsentlig indsprøjtning, men vi skal have styr på hele straffesagskæden – fra der sker en anmeldelse, til der falder dom – og sikre et fornuftigt flow," siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske.

Løsningen skal være en central del af en stor aftale for politiet og anklagemyndigheden, som regeringen i år skal forhandle med Folketingets øvrige partier, skriver avisen.

Wammen beklager angrebsmail
Venstre gjorde kort proces, da partiet søndag aften forlod forhandlingerne om kommunal udligning. Partiet krævede en timeout, efter en intern mail sendt fra Socialdemokratiets politik- og presseafdeling havnede hos Jyllands-Posten, der kunne afsløre, at Socialdemokratiet planlagde spinangreb på Venstre.

Afsløringen har nu fået finansminister Nicolai Wammen (S) til at beklage angrebsmailens indhold. Det skriver finansministeren i en mail, som er sendt til samtlige partier, der deltager i forhandlingerne. Af mailen fremgår det også, at Nicolai Wammen erkender, at tilliden har lidt et knæk på grund af sagen. Det skriver DR.dk.

"Jyllands-Posten gengiver i dagens avis en e-mail fra Socialdemokratiets pressetjeneste, som jeg gerne vil beklage. Som jeg allerede har udtalt i medierne, vil jeg gerne over for jer understrege, at det ikke er en acceptabel tilgang til vores måde at forhandle med hinanden på," skriver Nicolai Wammen ifølge DR.dk til partierne.

Venstre vil fortsat forhandle
Venstre udtrykte flere gange både søndag og mandag stor utilfredshed med Socialdemokratiets angrebsplan. Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, kaldte planerne ”fordækt dobbeltspil” og slog fast, at tilliden mellem de to partier havde nået ”nulpunktet”.

Alligevel vil Venstre fortsat forhandle om en ny udligningsreform. Det siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til Ritzau ifølge Politiken.

"Vi er så ansvarlige som opposition, at vi ønsker en aftale, hvis vi kan nå hinanden. Men nu må statsminister Mette Frederiksen forklare, om det den måde, man ønsker at forhandle på," siger Troels Lund Poulsen til mediet.

Kaserner holdes klar til at huse coronasmittede
Antvorskov Kaserne i Slagelse og Høvelte Kaserne i Birkerød holdes i beredskab til at modtage personer i Danmark, der er smittet med coronavirus.

Det siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til Sjællandske.

Virussen har endnu ikke nået Danmark, men sandsyndligheden for, at det sker, er kun vokset siden udbruddets start, vurderer Magnus Heunicke.

"Hvis uheldet er ude, og et krydstogtskib anløber København med en eller flere smittede, er vi klar til at isolere folk på enten Antvorskov eller Høvelte Kaserne. Det er de fem regioner, som har ansvaret for at opdatere beredskabet, og samtlige fem regioner har måttet skaffe plads til hver 1.000 mennesker, der kan holdes i isolation," siger Magnus Heunicke til Sjællandske.

Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) bekræfter oplysningerne over for Sjællandske. Han tilføjer, at også Flådestation Korsør og Vordingborg Kaserne er i spil til at huse smittede personer.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Der er statsråd, hvor ministre fra regeringen holder møde med dronningen. Hun underskriver vedtagne love, og regeringen orienterer hende om lovforslag, den har tænkt sig at fremsætte.
  • Klokken 13.00: Der er møde i Folketingssalen. Mødet begynder med spørgetime med statsministeren.
  • Klokken 14.00: Møde i Europaudvalget med statsministeren. Mette Frederiksen (S) skal præsentere, hvad der er sket til det nyeste EU-topmøde, hvor man har diskuteret det langsigtede budget for EU.

Forrige artikel Seruminstitut overførte data om danske kvinder ulovligt til USA i næsten et år trods henvendelse fra tilsyn Seruminstitut overførte data om danske kvinder ulovligt til USA i næsten et år trods henvendelse fra tilsyn Næste artikel Eksperter er lettede trods ulovlige pesticidrester i grundvandet Eksperter er lettede trods ulovlige pesticidrester i grundvandet