FE-sag: DJØF frygter for embedsmænds retssikkerhed

KRITIK: Retssikkerheden er i fare for de embedsmænd, der er involveret i sagen om anklagerne mod Forsvarets Efterretningstjeneste. Det mener DJØF efter at have læst regeringens forslag til særlov om undersøgelse af FE-sagen.

Formand for DJØF Henning Thiesen.
Formand for DJØF Henning Thiesen.Foto: Michael Daugaard/Djøf
Andreas Krog

Fagforeningen DJØF advarer om, at embedsmænd risikerer at få fjernet eller beskåret helt grundlæggende retssikkerhedsgarantier, når en undersøgelseskommission efter planen senere på året begynder at grave sig ned i sagen om kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Advarslen kommer i forbindelse med at Folketinget torsdag førstebehandler den særlov, der skal fastlægge rammerne for undersøgelseskommissionens arbejde.

På grund af sagens følsomhed samt behovet for hemmeligholdelse af oplysninger af betydning for nationens sikkerhed og forhold til fremmede magter har regeringen nemlig vurderet, at den eksisterende lov om undersøgelseskommissioner ikke kan bruges. Derfor er der brug for at hastebehandle og vedtage en særlov om en særlig FE-undersøgelseskommission.

Ulovlig overvågning
Lovforslaget, der blev fremlagt af justitsminister Nick Hækkerup (S) den 8. oktober, lægger op til en hemmelig proces, hvor grundlæggende principper om offentlighed og mundtlighed ifølge DJØF tilsidesættes. Det kan have den konsekvens, at de personer, hvis forhold undersøges, ikke vil være i stand til at varetage deres interesser på betryggende vis, påpeger fagforeningen.

Fem tidligere og nuværende ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste er blevet fritaget for tjeneste efter at Tilsynet med efterretningstjenesterne den 24. august i år kom med en skarp kritik af efterretningstjenestens arbejdsmetoder og kultur. Tilsynet mente blandt andet, at Forsvarets Efterretningstjenester bevidst tilbageholder oplysninger for tilsynet og foretager ulovlig overvågning af danske statsborgere samt har en usund kultur, hvor man føler sig hævet over gældende lov.

Bør kende kommissorium
Tre ting springer i øjnene på DJØF som værende problematiske for retssikkerheden for de embedsmænd, hvis roller i sagen kommissionen skal undersøge.

For det første lægger lovforslaget op til, at kommissoriet for undersøgelsen ikke vil blive offentliggjort. DJØF forstår godt at særlige hensyn gør sig gældende i en sag om en efterretningstjenestes arbejde. Men de personer, som er genstand for undersøgelse, bør som minimum kende kommissoriet, mener fagforeningen.

”Vi kan godt forstå, at kommissoriet ikke er offentligt. Men vi vil gerne sikre os, at de embedsmænd, som undersøgelsen retter sig imod, har lov til at se kommissoriet,” siger Henning Thiesen, der er formand for DJØF.

Nævnt i Grundloven
For det andet bryder lovforslaget med det princip om mundtlighed i retsplejen, som er nævnt i Grundloven og i den eksisterende lov om undersøgelseskommissioner. I lovforslagets paragraf 7 slås det fast, at udgangspunktet for FE-undersøgelsen er, at undersøgelsen sker på skriftligt grundlag.

0:000:00