Isabella Arendt: Hjemmepasning bør være en borgerlig mærkesag

DEBAT: Selvom hjemmepasning bør være en borgerlig mærkesag, har de borgerlige partier ladet venstrefløjen overtage den børne- og familiepolitiske scene, skriver Kristendemokraternes formand. 

Af Isabella Arendt 
Landsformand, Kristendemokraterne

Der er meget debat om normeringer i vores institutioner, og tusinder af forældre kæmper en brav kamp, for at forholdene for vores små børn bliver bedre. De fortjener al den politiske opbakning, som de kan få.

Nogle af de kæmpende forældre appellerede 6. februar i et debatindlæg i Altinget til centrum-venstre for at få tilskud til hjemmepasning som en del af løsningen for de bedre normeringer.

Jeg er glad for, at forældrene foreslår nationalt tilskud til hjemmepasning, men jeg tror dog, at de appellerer for snævert. Tilskud til hjemmepasning har været en mærkesag for Kristendemokraterne i årtier. Det er det i øvrigt stadig.

Min pointe med indlægget er dog ikke at fremlægge den del. Pointen er, at hjemmepasning med tilskud bør være en borgerlig mærkesag, som centrum-højre kan samles om.

Familiepolitik er borgerlig mærkesag
Dansk Folkeparti har allerede sagt, at de vil støtte hjemmepasning – dog ikke for alle børn. Det er en skam. Med deres diskriminerende politik kan de være svære at få i tale. I stedet vil jeg appellere til mine borgerlige kolleger i Venstre og Konservative. Skal vi være flinke, tager jeg gerne Radikale Venstre med.

Vi har brug for at vise, at familiepolitik er en borgerlig mærkesag. Det var det for konservative engang og bør være igen. I klassisk borgerlig ideologi er familien samfundets vigtigste enhed – ikke staten eller skattebetaleren. Desuden er det en oplagt borgerlig mærkesag at give forældre friheden til at vælge statens pasning fra.

Ved at sikre 85 procent tilskud til hjemmepasning i hele Danmark vil alle forældre kunne fravælge statens løsninger og passe deres børn selv. Ordningen er udgiftsneutral, som også forældrene skriver i deres indlæg.

Det virker derfor som en oplagt win-win-sag for borgerlige politikere at kæmpe for mere frihed til forældrene, mere suverænitet til familien og en mindre stat på samme tid. Ydermere er det noget, som mange forældre ønsker sig, og som virkelig vil gavne mange børn.

Borgerlige partier har opgivet børnenes kamp
At forældrene i høj grad bejler til venstrefløjen, er en skam, men ikke forældrenes skyld. De har åbenbart opgivet, at vi stadig er nogle få børnevenlige borgerlige tilbage. Det er ikke forældrenes skyld, at det i dansk politik i dag er en velbevaret hemmelighed, at familiepolitik er en klassisk borgerlig hjertesag.

Det er de borgerlige partier, som har opgivet kampen for børnene og ladet venstrefløjen og dens mange dyre statslige løsninger fylde hele scenen til et punkt, hvor forældrene i dag ikke engang forsøger at råbe os op mere. Det er en skam.

Så kære forældre, vi er nogle få borgerlige tilbage med børnene i fokus, som støtter jeres forslag om tilskud til hjemmepasning.

Og endnu væsentligere: Kære borgerlige kolleger, lad os stå sammen og vise forældrene, at deres børn ikke alene er prisgivet socialisternes statslige og langsomme løsninger.

Forrige artikel Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Velfærdslov er spild af penge Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Velfærdslov er spild af penge Næste artikel Replik: Jens Christian Grøndahl skærer alle muslimer over én kam Replik: Jens Christian Grøndahl skærer alle muslimer over én kam