60 år: Jens Chr. Grøndahl er Danmarks internationale forfatter

FØDSELSDAG: Forfatteren Jens Chr. Grøndahl har siden 2016 været fast klummeskribent ved Altinget. Hans værker er oversat til over 35 sprog, og engang spillede han et ganske særligt næsehorn i en børnefilm. Her er 25 ting, du måske ikke vidste om forfatteren, der lørdag runder 60 år.

 1. Jens Christian Grøndahl er uddannet filminstruktør ved Den Danske Filmskole 1983 og var dermed blandt de store årgange i begyndelsen af firserne med Lars von Trier, Susanne Bier og Lone Scherfig.

 2. Grøndahls bidrag til dansk film var dog alene at være inde i næsehornet under optagelserne til Rumle Hammerichs 'Otto er et Næsehorn', 1983.

 3. Han debuterede som lyriker som 17-årig i 'Hvedekorn'. Romandebuten fik han som 25-årig med 'Kvinden i midten', 1985.

 4. Han har udgivet 39 værker: 21 romaner, syv essaysamlinger, tre børnebøger, en selvbiografi (bestilt af det franske forlag til den prestigefulde biografiserie 'Traits et portraits'), to portrætbøger af kunstnere, tre hørespil og to skuespil, herudover internationale filmatiseringer og radiodramatiseringer af hans værker.

 5. Hans værker er oversat til over 35 sprog verden over, og han figurerer jævnligt på kritikerlisten i førende internationale aviser.

 6. Han har især fundet sit store, internationale publikum i så forskellige lande som Canada, Brasilien, Litauen, Schweiz, Belgien, Holland og ikke mindst Frankrig.

 7. I over 20 år er hans værker blevet udgivet på Frankrigs hæderkronede forlag 'Gallimard', i hvis berømte hall Grøndahls portræt hænger side om side med blandt andre Albert Camus og Jean-Paul Sartre.

 8. I udlandet understreger kritikerne især le ton Grondahl i eksempelvis 'Nouvel Observateur' og 'Le Monde' – en særlig litterær melankolsk melodi, der gennemspilles i hans romaner.

 9. Udenlandske kritikere fra Sydney til New York fremhæver Grøndahls evne til at afdække eksistentielle og psykologiske temaer. Han bliver ofte sammenlignet med Anton Tjekhov og Ingmar Bergman.

 10. Romanen 'Et andet lys' var – blandt kun ti romaner – shortlistet til verdens største litteraturpris for et enkelt værk, 'Impac'.

 11. Som 27-årig blev Grøndahl med romanen 'Rejsens bevægelser' nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

 12. Som 28-årig modtog han Statens Kunstfonds treårige stipendium. Han er tildelt livslang Hædersydelse af Statens Kunstfond.

 13. Grøndahls offentlige engagement har gennem årene været omfattende både i Danmark og internationalt. Danske politikere fra begge sider af det politiske spektrum samt statsministre og kulturministre har jævnligt inviteret Grøndahl til personlige kaffemøder og søgt inspiration.

 14. Grøndahl er værdsat af Europas magtelite. Modsat de fleste intellektuelle og kunstnere bliver han jævnligt personligt inviteret ind i Europas præsidentpaladser.

 15. Emmanuel og Brigitte Macron er blandt Grøndahls trofaste læsere, ligesom Østrigs præsident samt udenrigsministre og kulturministre i Frankrig og Italien.

 16. Ligeledes er Grøndahl en af de danske forfattere, der ganske ofte bliver opsøgt, når udenlandske journalister rejser til Danmark for at beskrive og forstå danskerne.

 17. Grøndahl er personlig ven med Frankrigs mest berømte filosof, Bernard-Henri Lévy, ligesom med en række af Europas store forfattere.

 18. Sammen med Salman Rushdie, den spanske filosofi Fernando Savater og nobelpristageren Vargas Llosa er Grøndahl medlem af redaktionskommitéen for det internationalt toneangivende tidsskrift 'La Règle de Jeu'.

 19. Grøndahl bliver ofte benyttet som Danmarks intellektuelle stemme af den internationale presse i forbindelse med kommentarerer om danske politiske forhold.

 20. Han skriver jævnligt i Europas mest velansete aviser som franske Libération, schweiziske Neue Zürcher Zeitung og belgiske De Standaard. 21. I slutningen af 1990'erne dannede Grøndahl et stærkt parløb med kritikeren Niels Barfoed som henholdsvis vicepræsident og præsident for Dansk PEN. Blandt andet var Grøndahl personligt medvirkende til sammen med internationale PEN-repræsentanter at udvirke løsladelsen af den kendte iranske forfatter Faraj Sarkuhi, der i dag lever i eksil i Tyskland.

 22. Grøndahl er ikke bleg for at stå alene og forfægte sin overbevisning i det danske kulturmiljø, således var det Grøndahl, der under stor kritik fra det meste af den danske forfatterstand fik argumenteret sig frem til, at Statens Kunstfond nødtvungent indførte gennemsigtighed i uddelingen af stipendier. Formålet var at komme den stedse beskyldning om indspisthed til livs.

 23. Hans forfatterkolleger kan takke ham for 'Lex Grøndahl'. Med sin ihærdige indsats over for skatteministre, kultur- og statsminister lykkedes det Grøndahl at få gennemført, at professionelle forfattere fritages for AM-beskatning af deres biblioteksafgift. Tidligere var det alene fritidsforfattere, der var fritaget for AM-afgiften af deres biblioteksafgift.

 24. Han er dekoreret med 'Chevalier dans l'ordre des Arts et des Lettres' for sit betydningsfulde bidrag til skønlitteraturen i Frankrig

 25. Sidst, men ikke mindst, er han far til fire.

Jens Christian Grøndahl fylder 60 år lørdag 9. november.


Foto: Mads Nissen/Jakob Boserup/Mikal Schlosser/Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Forrige artikel Miljøminister bekymret over nye kvælstoftal Miljøminister bekymret over nye kvælstoftal Næste artikel "Vi var generationen, der forsvandt. For det var ikke os, der væltede muren."