Ombudsmanden kritiserer: Borgmester "gik for langt" i mail til journalist

MAILSAG: Borgmesters mail til lokaljournalist kunne "opfattes som en trussel," konkluderer ombudsmanden. Borgmesteren vil tage kritikken til efterretning.

Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen (S) "gik for langt," da han i en mail til en lokaljournalist skrev, at han overvejede "at stoppe al samarbejde". Det konkluderer Folketingets Ombudsmand.

"Myndigheder kan godt kontakte en journalist eller et medie om indholdet af en artikel. En sådan henvendelse må dog ikke kunne opfattes som en trussel om en 'straffeaktion'," siger ombudsmand Niels Fenger i en pressemeddelelse og kalder borgmesterens reaktion for "beklagelig".

Ombudsmanden har siden 26. oktober set på sagen, som handler om, at John Dyrby Paulsen den 5. oktober var så utilfreds med en artikel i ugeavisen VD Online, som hører under Sjællandske Medier, at han sendte mailen til lokaljournalisten bag artiklen samt redaktører på Sjællandske Medier og politikere i byrådet.

Ugeavisen beskrev i artiklen, at byrådspolitiker og gruppeformand Sofie Janning (S) havde oplevet, at en unavngiven politiker fra et af byrådets udvalg havde klappet hende i numsen. I artiklen med overskriften 'Klaps i numsen – nu også i Slagelse' oplyste ugeavisen navne på mandlige politikere, der sad i samme udvalg som Sofie Janning, og som derfor måtte være i søgelyset.

"Selvom jeg meget nødigt forsøger at redigere i pressens artikler, så er jeg mildest talt skuffet og indigneret over indholdet i nævnte artikel mht. navne på "mistænkte" – det er på alle måder rigtig, rigtig skidt! Det får mig til at overveje at stoppe al samarbejde, ikke som en trussel, men som et opråb om almindelig anstændighed, værdighed og fokus på substans; og jeg håber, at den del af artiklen bliver slettet," skrev John Dyrby Paulsen i mailen.

Slagelse Kommune har efterfølgende forklaret til ombudsmanden, at borgmesteren henvendte sig til journalisten, fordi borgmesteren mente, at ugeavisen skulle tage hensyn til de navngivne politikere og til almindelige presseskik. Kommunen har samtidig erkendt, at borgmesteren kunne og burde have formuleret sig mindre "voldsomt".

John Dyrby Paulsen har tidligere slået fast, at mailen ikke var en trussel mod journalisten, mens ombudsmanden nu vurderer, at borgmesterens mail kunne "opfattes som en trussel med hensyn til både journalistens og mediets adgang til at modtage informationer fra kommunen og med hensyn til kommunens fremtidige annoncering".

"Efter ombudsmandens opfattelse lå borgmesterens mail derfor uden for rammerne for, hvordan en myndighed i overensstemmelse med de almindelige forvaltningsretlige krav om saglighed og lighed bør agere," udtaler ombudsmanden i pressemeddelelsen.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra John Dyrby Paulsen, som ikke er vendt tilbage. Han siger til Sjællandske Nyheder, at han tager kritikken til efterretning.

"Set udefra kan man ikke udelukke, at der læses en form for trussel. Det er sådan, jeg hører kritikken – og ja, jeg tager den til efterretning. Ombudsmanden minder om, at jeg hellere bør gå til Pressenævnet, så det er det, jeg vil gøre næste gang," siger han.

Forrige artikel Heunicke vil indkalde til forhandlinger om medicinsk cannabis Heunicke vil indkalde til forhandlinger om medicinsk cannabis Næste artikel Skandale om gruppesex i Bruxelles ryster Orbans homo-fjendske regering Skandale om gruppesex i Bruxelles ryster Orbans homo-fjendske regering