Sexisme: Folketingets ledelse vil se på andre parlamenters erfaringer

SEXISME: Der skal indhentes erfaringer fra andre landes parlamenter om håndtering af sexisme, og Folketingets ledelse vil gå i dialog med partierne. Det skal sikre, at oplevelser af krænkende adfærd tages alvorligt, lyder det fra Præsidiets formand.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der tages nu hul på et ”ordentligt” og ”seriøst” arbejde, som skal sikre, at oplevelser med sexisme på Christiansborg bliver taget alvorligt og håndteres.

Det fortæller formand for Folketingets Præsidium Henrik Dam Kristensen (S) efter et møde onsdag med de øvrige medlemmer.

”Man skal vide, hvor man trygt kan søge hen, hvis man føler sig seksuelt krænket,” sagde Henrik Dam Kristensen efter mødet og tilføjede:  

”Min opgave som formand er at skabe trygge rammer og få sendt det klare signal, at sexisme ikke er acceptabelt. Og der skal skabes et system, hvor det bliver taget alvorligt. Det er det afgørende."

"Min opgave som formand er at skabe trygge rammer og få sendt det klare signal, at sexisme ikke er acceptabelt." 

Henrik Dam Kristensen
Formand for Folketingets Præsidium

Folketingets Præsidium går nu i gang med at ”samle erfaringerne”, som skal skabe grundlag for den videre dialog med partierne, forklarede Henrik Dam Kristensen. Her vil der blandt andet blive søgt råd hos andre landes parlamenter.

Ingen henvendelser om krænkelser
Henrik Dam Kristensen har ikke modtaget nogen henvendelser om sexisme i sin tid som formand for Folketingets Præsidium, fastslog han. 

”Ellers havde vi selvfølgelig taget os af det. Men fraværet af henvendelser er ikke det samme, som at det ikke er foregået. De sidste dages debat har jo vist, at der er noget at komme efter,” sagde han og henviste til, at nuværende og tidligere medlemmer af Folketinget for nylig har fortalt om krænkende oplevelser på Christiansborg. 

”Derfor har Præsidiet nu besluttet sig for, at vi vil have det her ordentligt gennemarbejdet, og så vil vi indgå en dialog med de partier, som vil være med til det.”

En særlig arbejdsplads
Christiansborg er en særlig arbejdsplads med flere forskellige arbejdsgivere. Og det gør det vanskeligt at indføre generelle retningslinjer.

”Partierne er selvstændige arbejdsgivere for deres ansatte, og vi har et helt pressekorps herinde, som har arbejdsgivere, vi hverken har eller skal have indflydelse på,” uddybede Præsidiets formand.

”Derfor er afgørende, at vi som præsidium indleder et tæt samarbejde med de politiske partier, så de også påtager sig deres ansvar.”

Ingen ”rådden kultur”
Venstres Karen Ellemann, der er 1. næstformand i præsidiet, kan ikke genkende billedet af, at der på Christiansborg er særlige problemer med sexisme.
”Det har fløjet med beskyldninger om, at der generelt skulle være en rådden kultur herinde. Det kan jeg simpelthen ikke genkende,” sagde hun efter mødet.

”Men som enhver anden arbejdsplads, må vi være helt ærlige at sige, at der kan foregå ting, som ikke er i orden.”

Hun er enig med formanden i, at partierne har et særligt ansvar.

”Min holdning er, at det pålægger ethvert parti at sikre klarhed om, hvem man skal gå til, hvis man føler sig udsat for krænkende adfærd.”

Bør partierne håndtere det på samme måde, når nogen henvender sig med en oplevelse af at være udsat for krænkende adfærd?   

"Det mener jeg sådan set, at partierne allerede har. Man laver en lovpligtig vurdering af arbejdspladsen gennem spørgeskemaer om medarbejderes trivsel. I mit eget parti har vi trivsel på dagsordenen i bred forstand. Vi gør meget ud af, at vi skal kunne have en tillidsfuld dialog med hinanden, hvor vi også kan sige fra over for hinanden."

Men hvis der er styr på den måde, som det håndteres i partierne, så er det vel svært at se, hvad der kan gøres anderledes, når I nu gør det klart, at hovedansvaret ligger hos partierne?

"Jeg siger ikke, at der ikke er plads til forbedring. Alene det, at debatten fylder så meget, får flere til at tage bladet fra munden og fortælle om grænseoverskridende adfærd. Det ser vi også med de eksempler, der nu er kommet frem."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00