OECD afliver dansk skattemyte

SKAT: Ny OECD-opgørelse viser, at indkomstskatten i Danmark ikke er højere end i de lande, vi normalt sammenligner os med.
Peter Baggesgaard Hansen

Skattetrykket i Danmark er ikke højere end i vores nabolande. Faktisk betaler vi mindre skat af vores indkomst, end man gør i flere andre europæiske lande. Det viser en ny redegørelse fra OECD, som dermed afliver myten om, at Danmark har verdensrekord i høje skatter.

Lav indkomstskat i DK
Det er dog især, når det handler om mindre eller melllemstore indkomster, at Danmark ligger relativt pænt placeret på OECD's årlige liste over indkomstskatter:

"Er der derimod tale om husstande med store indkomster, og som eksempelvis har to indkomster på 600.000 kr. årligt, er Danmark stadig et af de steder, hvor der skal betales mest i indkomst skat," siger skattechef i OECD Jens Lundsgaard til Berlingske Tidende.

En enlig dansker, som har en løn på 50.000 kr. om måneden, eller 600.000 kr. om året, betaler i snit 48,6 procent i skat af sin indkomst. Det er pænt mindre end i mange andre lande, vi normalt sammenligner os med. I Belgien skal en person med en tilsvarende løn betale 60 ptc. i skat, i Tyskland er andelen 53 pct., mens den i Sverige er på 51 pct. Frankrig, Italien og Ungarn har også indkomstskatter, der for en person med en årsløn på 600.000 kroner er højere end herhjemme, viser OECD's opgørelse.

Dansk topskat er meget høj
I sammenligning med den rigeste halvdel af OECD-lande, kan man ikke sige, at de danske skatter skiller sig markant ud fra andre lande. Direktør Tine Roed fra DI siger til Berlingske Tidende, at Danmark ganske rigtigt ligger fint, når det handler om skat på lav- og mellemindkomster, men at vi skiller os ud, når det kommer til skat på høje indkomster.

"Vi behandler videnmedarbejdere med store indkomster dårligt i Danmark. Der kan vi slet ikke konkurrere med lande som USA, Storbritannien og andre steder, som har markant lavere skatter. Det er både fordi topskatten er meget høj, og fordi den rammer indkomster over 389.900 kr., at vi har et problem," siger Tine Roed og uddyber:

"Den øverste marginalskat er et stort problem, som vi er nødt til at gøre noget ved i de kommende år."

Udover indkomstskat har Danmark også nogle af verdens højeste momssatser, bilafgifter, pensionsskatter, grønne afgifter og meget andet. Så selv om skatten på arbejde er sat lidt ned, er Danmark fortsat det sted på kloden, hvor folk samlet set betaler mest i skatter og afgifter.

0:000:00