Et år med tørklæder og stigende beskæftigelse

NYHED: Et år med heftig tørklædedebat og lav ledighed har rykket integrationen to skridt frem og et tilbage. Tre aktører på integrationsområdet vurderer året, der gik.
Marie Louise Gørvild

Det svære ved at åbne virksomhederne for nydanskere, både nytilkomne og efterkommere, er, at virksomhederne er optaget af, hvad de får igen for at ansætte denne gruppe. Her har vi hørt flere positive meldinger fra Christiansborg om fordele ved mangfoldighed på arbejdspladsen, men også virksomhedernes ansvar i forhold til integration.

Torben Møller-Hansen
Direktør for Foreningen Nydansker
Fakta

Fakta: 

12 pct. flere indvandrere fra ikke-vestlige lande er kommet i arbejde fra 1. januar 2007 til 1. januar 2008.

Til sammenligning er andelen blandt danskere stort set uændret.

Antallet af fuldtidsbeskæftigede indvandrere er steget med 47 procent fra 1. januar 2003 til 1. januar 2008.


Kilde: Integrationsministeriet
Som afslutning på det forgange folketingsår har Altinget.dk bedt centrale aktører udpege de mest betydningsfulde begivenheder på integrationsområdet. Og der har været bred enighed, hvis man spørger KL, Foreningen Nydansker og Rådet for Etniske Minoriteter. Tørklæder og faldende ledighed har været dominerende temaer, der har trukket integrationen i hver sin retning.

Flere højtuddannede indvandrere
Hos Foreningen Nydansker glæder man sig over, at der er åbnet op for udenlandsk arbejdskraft og større adgang for veluddannede indvandrere. Det er bl.a. arbejds- og uddannelsestiltag som Green Card-ordning, samt Erhvervs- og Økonomiministeriets fokus på at brande Danmark som arbejdsland for højtuddannede, der høster ros. Disse nye toner er ikke kun positive for virksomheder med mangel på arbejdskraft. Det betyder også et mere nuanceret billede af indvandrerne på landets arbejdspladser.

"Jeg synes, at det har været meget positivt at opleve nye toner i forhold til at lukke mere op for udenlandsk arbejdskraft. Hvor danskerne tidligere ikke mødte højt-uddannede på arbejdspladsen, er billedet nu blevet mere nuanceret. Det er positivt for integrationen, at indvandrere i højere grad opleves og omtales som en ressource på arbejdsmarkedet," siger Torben Møller-Hansen, direktør for Foreningen Nydansker.

Han peger videre på, at der har været mange positive signaler fra Christiansborg i det forgange folketingsår, når det kommer til virksomhedernes ansvar:

0:000:00