Jobcentre har styr på førtidspensionen

TILKENDELSE: Mere kontrol af kommunerne kan blive en del af førtidspensionsreformen, men en ny undersøgelse viser, at næsten alle jobcentrene efterlever procedurerne. KL advarer mod mere bureaukrati efter en reform.
Marie Dissing Sandahl

Det er en komplekst område, så når man drejer på hanerne et sted, så det bliver sværere at få førtidspension, så vil man se en stigning i folk på langvarige sygedagpenge eller kontanthjælp.

Thomas Bredgaard
Lektor, Aalborg Universitet
Jobcentrere har i høj grad samme ensartede praksis, når det kommer til tilkendelse af førtidspension og fleksjob. Det viser en ny analyse fra AKF. Ni ud af ti jobcentre bruger tjeklister og kvalitetskontrol for at sikre, at alle procedurer følges i tilkendelsen af ydelserne. Og i langt de fleste kommuner har tværfagligt samarbejde, hvor lægefagligt personale og jobkonsulenter tages med på råd.

"Kommunerne er ret ens i deres måde at håndtere borgernes ansøgninger på, når det gælder førtidspension og fleksjob. Vi lavede en undersøgelse i 2009, som viste, at der er meget stor forskel på, hvor hyppigt kommunerne tildeler førtidspension eller fleksjob til borgerne. Men jobcentrene administrerer tilsyneladende ikke opgaven særlig forskelligt," siger docent Eigil Boll Hansen fra AKF, som står bag analysen.

Dog understreger han, at de to undersøgelser ikke kan sammenlignes direkte, fordi der er brugt to forskellige metoder, men et øget fokus på førtidspension spiller ind på den ensartede procedure, forklarer han.

"Der er et mønster i, at langt de fleste jobcentre har fået en ny praksis og er blevet mere opmærksomme på at sikre kvalitet i sagsbehandlingen. Der har været meget fokus på førtidspension, og kommunerne er blevet bedre til at sikre at alle hjørnerne er med," siger han og henviser blandt andet til et skærpet fokus fra Ankestyrelsen på tilkendelsen af førtidspension og fleksjob.

0:000:00