Debat

Alternativet: Regeringen undergraver den demokratiske retfærdighed i forhandlinger på handicapområdet

En række partier er ikke blevet inviteret med til forhandlinger om ny politik på handicapområdet. Partiernes fravær er kritisk, og det underminerer følelsen af repræsentation og retfærdighed i det demokratiske system, skriver Torsten Gejl.

Når kun nogle partier deltager i forhandlingerne på så vigtigt et område som handicap, risikerer vi, at politikudviklingen ikke afspejler et bredt spektrum af politiske synspunkter og løsninger, skriver Torsten
Gejl.
Når kun nogle partier deltager i forhandlingerne på så vigtigt et område som handicap, risikerer vi, at politikudviklingen ikke afspejler et bredt spektrum af politiske synspunkter og løsninger, skriver Torsten Gejl.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Torsten Gejl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Under denne uges debat om handicappolitik i folketingssalen stod det tydeligt, at der forhandles om et nyt udspil på handicapområdet i Socialministeriet. Udspillet går under navnet 'Sammen om handicap', men ironisk nok er alle ikke med om forhandlingsbordet.

Flere partier, der i mange år har været forkæmpere på handicapområdet og bragt gode løsninger til bordet, er ikke inviteret med. Det gælder eksempelvis Alternativet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Partiernes fravær er kritisk.

Når kun nogle partier deltager i forhandlingerne på så vigtigt et område som handicap, risikerer vi, at politikudviklingen ikke afspejler et bredt spektrum af politiske synspunkter og løsninger. Det er med til at underminere følelsen af repræsentation og retfærdighed i det demokratiske system.

Økonomi over livskvalitet

Hvis Alternativet sad med ved forhandlingsbordet, ville vi, ligesom handicaporganisationerne, være kritiske over for Tranæs-udvalgets anbefalinger, fordi de i høj grad prioriterer økonomisk styring over menneskers livskvalitet.

Flere af den slags sager har allerede ramt medierne.

Læs også

Vi ville også følge flere handicaporganisationers råd om at flytte ansvaret for visse udgiftstunge handicapordninger væk fra kommunerne.

Dels for at finde løsninger, der frigør kommunale sagsbehandlere fra økonomisk kassetænkning, så de i stedet kan fokusere på at se mennesket bag hver enkelt sag. Og dels for at sikre en større grad af specialisering, så små kommuner ikke skal stå alene med at hjælpe borgere med sjældne og komplicerede lidelser.

Med fejl i over 25.000 klagesager er det på tide, at vi får en instans, der kan beskytte borgernes rettigheder.

Torsten Gejl (ALT)
Politisk ordfører

Vi ville foreslå at eliminere unødigt bureaukrati: For eksempel ved at mennesker med handicap kan lave "tro og love-erklæringer", så de ikke år efter år skal dokumentere fortsat behov for støtte og lave meningsløse registreringer af alt fra toiletbesøg til indtagelse af væske.

Vi ville foreslå et mål om flere mennesker med handicap i beskæftigelse, og vi ville foreslå, at der skulle være flere dagsbehandlere per borger, og at vi skabte mulighed for at flere af sagsbehandlerne var uddannede socialrådgivere.

Sidst, men ikke mindst, ville vi foreslå mål til at sikre mere retssikkerhed på handicapområdet. Det kunne være en halvering af omgørelsesprocenterne.

Styrk retssikkerheden

I Alternativet har vi forslået en konkret løsning, der kan styrke retssikkerheden på handicapområdet, nemlig indførelsen af en forvaltningsdomstol. En domstol, der specifikt behandler tvister mellem offentlige myndigheder og borgere for at sikre en mere uafhængig og retfærdig behandling af klager relateret til offentlige afgørelser.

Læs også

I mange vesteuropæiske lande er forvaltningsdomstolen en fast del af retssystemet, men ikke i Danmark.

Med fejl i over 25.000 klagesager er det på tide, at vi får en instans, der kan beskytte borgernes rettigheder, specielt i sager hvor mennesker med handicap står over for fejlagtige kommunale afgørelser.

I Alternativet ved vi godt, at man ikke får alle sine ønsker igennem ved forhandlingsbordet, men vi har svært ved at acceptere, at vi og en hel række andre partier slet ikke får mulighed for at komme med konstruktive forslag til nogle af de vigtigste forhandlinger på handicapområder i mange år.

Man kan ikke være "sammen om handicap" ved at sætte en række partier uden for indflydelse.

Torsten Gejl (ALT)
Politisk ordfører

Vi håber, at de handicaporganisationer, der sidder med ved forhandlingerne vil bede regeringen om at invitere alle partierne med, så vi får en bred aftale, der skaber håb og muligheder på området, i stedet for at vi fortsætter de senere års tiltagende retsløshed og kassetænkning.

Man kan ikke være "sammen om handicap" ved at sætte en række partier uden for indflydelse.

Vi opfordrer regeringen til at genstarte forhandlingerne i stedet for at bygge fremtidens handicappolitik på et splittet folketing.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

0:000:00