Debat

Forsker: Måske er det tid til en retssikkerheds-alliance uden regeringen

DEBAT: Det vil tage tid at genoprette velfærden og retsikkerheden efter flere års besparelser. Men at der ikke findes initiativer, der kan iværksættes her og nu, det som ministeren kalder snuptagsløsninger, er forkert, skriver Emil Søbjerg Falster.

<br>Hvis regeringen ikke selv vil iværksætte de fornødne initiativer, så må SF, R og DF  selv stå for at finde flertallet, skriver Emil Søbjerg Falster. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen Ritzau/Scanpix)

Hvis regeringen ikke selv vil iværksætte de fornødne initiativer, så må SF, R og DF selv stå for at finde flertallet, skriver Emil Søbjerg Falster. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen Ritzau/Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emil Søbjerg Falster
Ph.d. stipendiat ved Forskningscentret Livet med Mobilitetshandicap, Roskilde Universitet

Retssikkerheden på handicapområdet kræver ingen introduktion. Vi kender alle problemerne, og vi har snakket om dem i mere end fem år. 

Sidste år gav det både anledning til et samråd og en retssikkerhedskonference, og alle er mere eller mindre enige om, at der er massive problemer. Men hvorfor sker der ikke noget?

Fordi retssikkerhed er blevet et fænomen, der af uransagelige årsager kun kan udbedres med langsigtede initiativer. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For eksempel sagde Astrid Krag ved samrådet: ”Men der er ingen snuptagsløsninger på det sociale område. Det bliver et sejt træk at genoprette velfærden efter flere års besparelser i kommunerne.”.

Det er korrekt, at det vil tage tid at genoprette velfærden efter flere års besparelser. Men at der ikke findes initiativer, der kan iværksættes her-og-nu, det som ministeren kalder snuptagsløsninger, er forkert. 

Imens vi venter på endnu et samråd, med det samme emne, og med de samme svar, begynder det at blive mere og mere mærkværdigt, hvorfor støttepartierne hænger så meget i bremsen og anvender den samme model igen og igen. I har allerede fået svarene ved sidste samråd.

Emil Søbjerg Falster
Ph.d. stipendiat ved Forskningscentret Livet med Mobilitetshandicap, Roskilde Universitet

Der mangler ikke forslag
Rapporten fra Advokatrådet indeholder flere, og der er generelt ikke mangel på forslag og initiativer fra relevante organisationer.

Vi har alle indgået en samfundskonkrakt, hvor det demokratisk er vedtaget, at vi på handicapområdet skal sikrer den tilstrækkelige kompensation og ligebehandling for mennesker med handicap. 

Derfor har vi i Danmark de fire handicappolitiske principper, ligesom vi i 2009 ratificerede handicapkonventionen, hvorfor staten har forpligtet sig på at arbejde for at efterleve og implementere konventionen i praksis. 

Alligevel er det siden 2009 gået ned ad bakke.

Nu er den så gal igen efter Politikens artikelserie, hvor det igen er blevet tydeligt, at mennesker med handicap ikke modtager den fornødne kompensation, at der overhovedet ikke tages hensyn til VISO’s udtalelser og at den hjælp som flere kan modtage, åbenbart er afgjort af, hvor mange penge de selv har. 

Igen ser vi, at retssikkerhed på handicapområdet er en by i Rusland. Her var ministerens svar (igen), at regeringen har udvidet kommunernes serviceramme, og at der er iværksat en evaluering af det specialiserede socialområde.

Læs også

Alliance uden om regeringen
Handicapordførerne fra SF, R og DF har nu indkaldt ministeren til endnu et samråd, der grundlæggende vedrører det samme som sidst. 

Imens vi venter på endnu et samråd, med det samme emne, og med de samme svar, begynder det at blive mere og mere mærkværdigt, hvorfor støttepartierne hænger så meget i bremsen og anvender den samme model igen og igen. I har allerede fået svarene ved sidste samråd.

Jeres eneste redskab er jo ikke at indkalde til et samråd, hver gang I bliver forarget over forholdene på handicapområdet. Det begynder ærlig talt, at blive en smule trættende. 

Måske er det også derfor, at over 50.000 borgere har skrevet under på borgerforslaget "handicapområdet skal væk fra kommunerne."

Der er tydeligvis mange, der oplever, at der kun i meget begrænset omfang er blevet rykket politisk på den her dagsorden.

Hvis regeringen ikke selv vil iværksætte de fornødne initiativer, så må I selv stå for at finde flertallet. 

Hvorfor ikke skabe en retssikkerhedsalliance med de andre partier udenom regeringen. I stedet for at gå rundt om den varme grød (igen). 

I ved, lige så godt som jeg, at et samråd kun signalerer, at I er opmærksomme på problemernes eksistens, ikke at I har handlet på dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Søbjerg Falster

ph.d., post.doc. ved Universal Design Hub/Bevica Fonden og Aalborg Universitet.
Cand.scient.adm.

0:000:00