Debat

V: Socialministeriet tager stor del af satspulje

DEBAT: En stor del af satspuljemidlerne går til Socialministeriets embedsmænd. Dette skal laves om, mener Eyvind Vesselbo, socialordfører for Venstre. Midlerne skal i stedet målrettes organisationer, som har en direkte kontakt med de udsatte grupper.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det tager alt for lang tid at få pengene ud at arbejde blandt de udsatte grupper. Det betyder, at meget store beløb bliver overført fra år til år som uforbrugte midler. Det er en helt uholdbar situation. Det skal laves om.

Eyvind Vesselbo (V)
Socialordfører
Fakta

Fra 23. maj og en måned frem handler Socialdebatten om satspuljen.

Mød denne måneds debatpanel.

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Emnet for den første udgave af Socialdebatten, der startede i november måned, var anbringelser af udsatte børn. Det er nu syvende gang, Socialdebatten kører.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Eyvind Vesselbo
Socialordfører for Venstre

Satspuljen er de udsattes finanslov, siges det. Men problemet er, at størstedelen af bevillingerne på satspuljen ikke går til de udsatte grupper i Danmark. Langt den overvejende del går til bureaukratiet i Socialministeriet og til forskellige konsulentfirmaer, som bliver sat til at lave planer for projekter og evaluere projekter, hvor vi i forvejen kender resultatet.

Jeg har gennem mange spørgsmål til social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) fået meget detaljerede oplysninger om, hvad de afsatte midler til Barnets Reform er gået til, og hvad ministeriet har tænkt sig, at de skal bruges til i de kommende år.

Af de ca. 300 mio. kr. som oplysningerne dækker, er cirka 2/3 gået til aktiviteter i Socialministeriet og til konsulentfirmaer. Det vil sige, at ca. 200 mio. kr., som kunne være kommet ud til de udsatte grupper, er havnet i Socialministeriet mv. til glæde for embedsmændene.

Flere penge til organisationer
Så kan man jo ikke tale om ”de udsattes finanslov”. Derfor ønsker Venstre, at denne situation skal ændres. Vi ønsker, at de afsatte midler i langt højere grad skal gå til de private organisationer, som har en direkte kontakt med de udsatte grupper, hvor de laver et meget prisværdigt arbejde, som ofte er baseret på en meget stor frivillig indsats.
 
Det er dog ikke bare sådan, at pengene i satspuljen havner i de forkerte lommer. De penge, vi bevilger, ender oftest med at samle støv i Socialministeriet.

I november 2011 bevilgede vi i satspuljekredsen 46 mio. kr. til et projekt under betegnelsen ”Exit Prostitution”. Det var et projekt, som skulle hjælpe kvinder ud af prostitution. For ganske få dage siden havde vi et samråd med socialministeren, som kunne oplyse os om, at ikke eneste krone af de 46 mio. kr. endnu var udbetalt til de kommuner, som skulle indgå i projektet.

Ministeren kunne yderligere oplyse, at der muligvis kun var én kvinde i Aalborg, som var blevet en del af projektet. Dette er intet mindre end en skandale. Ministeren kunne måske undskylde sagen med, at der var sket en fejl, og at det var det eneste projekt, som havde disse problemer. Men nej.

Det er et generelt problem for satspuljebevilingerne. Det tager alt for lang tid at få pengene ud at arbejde blandt de udsatte grupper. Det betyder, at meget store beløb bliver overført fra år til år som uforbrugte midler. Det er en helt uholdbar situation. Det skal laves om.

Midler skal gå til udsatte, ikke embedsmænd
Vi skal i gang med nye forhandlinger efter sommerferien. Det har forlydt, at der ikke er nogle penge i satspuljen de næste tre år. Det passer ikke. Der vil være en pænt beløb til uddeling, når vi mødes igen. Hvis vi samtidig får målrettet de midler, der er til rådighed, til de udsatte grupper og ikke til Socialministeriets embedsmænd, så vil det umiddelbart føles, som om der er kommet flere penge i satspuljen, fordi netop de udsatte vil på denne måde mærke, at de bliver tilgodeset meget mere end tidligere.

Det er jo ikke nok, at der er mange penge i satspuljen (de udsattes finanslov), hvis ikke pengene går til de udsatte. Derfor kan færre midler faktisk vise sig at give flere muligheder for de udsatte grupper end i de år, hvor der mange flere penge til rådighed, hvis vi får lavet proceduren om.
 
Det er ganske klart, at Venstre ikke kan klare disse ændringer af satspuljen alene. Vedtagelser vedrørende satspuljen skal vedtages i enighed af satspuljepartierne. Selv om vi vil møde kraftig modstand fra Socialministeriet, fordi de ændringer, som Venstre foreslår, vil betyde ministeriet ikke længere alene vil kunne bestemme, hvem der skal have godkendt deres projekter.

Men det er da også en syg kultur, hvis det er embedsmændene, som bestemmer, hvem der skal have del i satspuljens midler, i stedet for de politikere, som er sat til at varetage denne opgave. Derfor tror jeg, at alle politiske partier vil støtte de ændringer, som Venstre foreslår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00