Debat

Diskuter nu brugerbetaling

DEBAT: Politikerne skal finde modet til at diskutere brugerbetaling, mener formanden for Tandlægeforeningen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Susanne Andersen,
Formand for Tandlægeforeningen

Der skal mod til at tage diskussionen om brugerbetaling inden for sundhedsvæsenet op på Christiansborg. Man risikerer at få et par rap over næsen, hvis man rører ved de hellige køer på området.

Tandlægeforeningen mener, at debatten om brugerbetaling er så vigtig, at man ikke bare kan lade den ligge. Og jeg kan med sikkerhed sige, at debatten lever blandt tandklinikkernes patienter, dvs. vælgerne.

Brugerbetaling ok
Tandlægeforeningen har ikke noget imod brugerbetaling som sådan inden for voksentandplejen. Det skyldes, at brugerbetaling i nogen grad er adfærdsregulerende og får patienten til at passe bedre på sine tænder og dermed tage medansvar for egen tandsundhed. Brugerbetaling skaber desuden større prisgennemsigtighed, idet patienten umiddelbart kan se, hvilke ydelser man betaler for. Og så skaber brugerbetaling konkurrence mellem tandlægerne.

Der er imidlertid grænser for, hvor stor en egenbetaling patienterne kan bære. Vi ser nu patientgrupper, der uforskyldt har så stort et behov for tandbehandling, at de ikke kan betale regningen for den fagligt optimale behandling. Dette problem har vokset sig så stort, at det ikke alene er et problem for den enkelte patient, men også for befolkningens tandsundhed i det hele taget. Disse patientgrupper bør have tilført et øget offentligt tilskud, lige som det offentlige i dag giver det til visse cancerpatienter samt patienter med Sjøgrens syndrom. Og det er ikke nok at omfordele tilskudsmidler. Der skal nye penge til. Ellers flytter man bare problemerne.

Diagnose skal give tilskud
Et øget offentligt tilskud til særligt udsatte patientgrupper bør være bestemt af patientens diagnose uden skelen til patientens alder og privatøkonomi.

Blandt de særligt udsatte patientgrupper er eksempelvis patienter med behov for erstatning af tandtab som følge af aggressiv paradentose, patienter med spiseforstyrrelser, visse diabetespatienter, patienter der på grund af medicin har nedsat spytproduktion, samt i et vist omfang organtransplanterede patienter.

Derudover skal det - fx via sociallovgivningen - være nemmere for økonomisk og socialt udsatte befolkningsgrupper at få tilskud til tidssvarende behandling og ikke bare til den billigste gammeldags løsning.

Desuden skal de offentlige tilskud i endnu højere grad medvirke til at motivere danskerne til at gå regelmæssigt til tandlæge.

I Sverige var tilskud til tandpleje et af hovedtemaerne ved det seneste rigsdagsvalg. Jeg håber, at der i løbet af den kommende folketingssamling vil være MF'er, der har modet til også at tage diskussionen op i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Andersen

Ejer, Tandlægerne i Slotsarkaderne, fhv. formand, Tandlægeforeningen
cand.odont.

0:000:00