Debat

DSR, FOA og Lif i fælles opråb: Realvækst på 1 procent vil udhule sundhedsvæsenet

Økonomiforhandlingerne er gået i hårdknude på grund af en forventning om kun 1 procent realvækst til sygehusene. Det vil udhule sundhedsvæsenet, som vi kender det, skriver Grete Christensen, Torben Hollmann og Ida Sofie Jensen.

Vi er bekymrede for, at regeringen lægger op til smalhals i sundhedsvæsenet, skriver DSR, FOA og Lif.
Vi er bekymrede for, at regeringen lægger op til smalhals i sundhedsvæsenet, skriver DSR, FOA og Lif.Foto: Martin Sylvest/Keld Navntoft/Emil Helms/Ritzau Scanpix
Grete Christensen
Ida Sofie Jensen
Torben Klitmøller Hollmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danskerne bakker mere end nogensinde op om det danske sundhedsvæsen. Tilliden er høj og tilfredsheden er stor. Ikke overraskende efter et år med ekstraordinært pres, ekstraordinære arbejdsvilkår og ekstraordinære bevillinger til covid-behandling, forebyggelse, testcentre og opsporingsenheder. 

Men det kan være slut, må man forstå på de tilkendegivelser, der er kommet fra Stephanie Lose - forhandlingerne om regionernes økonomi for 2022 er gået i hårdknude.

Danske Regioner frygter en økonomiske ramme, der med en realvækst på 1 procent kun tager hensyn til det demografiske pres – det vil sige, at der kommer flere ældre og dermed også flere syge. Vi deler til fulde den bekymring. 

Det vil i givet fald være en videreførelse af den økonomiske smalhals, der har karakteriseret det regionale sundhedsvæsen i det senest årti, hvor realvæksten i sundhedsvæsenets udgifter i gennemsnit har begrænset sig til godt én procent. Til sammenligning var realvæksten i de regionale sundhedsudgifter godt tre procent i 00’erne. 

Forsætter vi som hidtil, skaber vi et sundhedsvæsen, der forstærker den sociale ulighed i sundhed. 

Grete Christensen, Torben Hollmann og Ida Sofie Jensen
Hhv. formand, Dansk Sygeplejeråd, sektorformand, FOA og koncerndirektør, Lif

Reel udhuling af systemet
Hvis vi skal opretholde et tidssvarende sundhedsvæsen med let og lige adgang til behandling for alle, kan den økonomiske tilbageholdenhed på sundhedsområdet ikke vare ved. Fremkomsten af nye behandlingsmuligheder og samfundets almindelige velstandsfremgang skaber en naturlig forventning om, at det offentlige sundhedsvæsens tilbud løbende forbedres og udvides, hvis det skal forblive relevant for alle danskere.

Analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og VIVE peger på, at der er brug for en realvækst på cirka to procent om året frem til 2025, hvis de offentlige sundhedsudgifter skal vokse i takt med befolkningens aldring og den almindelige velstandsfremgang.

Derfor er en realvækst på kun 1 procent som et muligt resultat af økonomiaftaleforhandlingerne reelt en udhuling sammenlignet med den udvikling i service, vi oplever i samfundet i øvrigt. Et sundhedsvæsen, hvor nye behandlinger og bedre sygepleje og pleje nedprioriteres, og hvor antal ansatte per patient må forventes at falde.

Forsætter vi som hidtil skaber vi et sundhedsvæsen, der forstærker den sociale ulighed i sundhed. Et sundhedsvæsen hvor kun de, der har styrke til at kræve deres ret, vil opnå en tidssvarende behandling. Det er ikke det sundhedsvæsen, som danskerne er blevet stillet i udsigt! 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00