Krag lemper PLO-indgreb

INDGREB: Regeringen kommer de praktiserende læger i møde. Men ikke nok, vurderer PLO's formand, Henrik Dibbern. Venstre roser ændringer.
Foto: ft.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Uddrag af regeringens ændringer i indgrebet:

Praksisplanudvalg
Det tilføjes i lovforslaget, at de praktiserende læger får 3 pladser i praksisplanudvalget. Det præciseres i bemærkningerne, at praksisplanudvalget ikke kan tvinge de praktiserende læger til specifikke opgaver som fx opfølgende hjemmebesøg

Patientrettigheder
De patientrettigheder (lægevalg, lægeskift, kilometergrænse), der fremgår af nugældende bekendtgørelse, vil sammen med patientrettigheder fra overenskomsten, blive overført til ny bekendtgørelse. Det er præciseret i bemærkningerne, at der ikke vil blive udstedt regler om telefontider, lukkegrænser o.lign. - det er stadig aftalestof (aftalestof er lig vetoret til både regioner og læger).

Praksisformer
Bemærkningerne vedr. nye organisationsformer præciseres, så det fremgår tydeligt, at regionerne ikke kan "tvangsopkøbe" (ekspropriere), ikke har forkøbsret og ikke kan tvangsflytte praksis.

Obligatoriske opgaver - pligt til sygebesøg
Det tydeliggøres, at lægernes opgaver og implementeringen af det politisk besluttede tilbud om sygebesøg skal ske gennem aftale med de praktiserende læger (parterne får veto-ret).

Datadeling og registrering (bemyndigelsesbestemmelse)
Det fremgår af lovforslaget, at lægerne skal registrere og datakode henvendelser. I det lovforslag, der fremsættes, skrives det ind i bemærkningerne, at der er tale om de registreringer og kodninger, almen praksis allerede foretager, og at der ved evt. udvidelser vil blive inddraget relevant lægefaglig ekspertise.

Bemyndigelsesbestemmelser
Én bemyndigelsesbestemmelse er udgået. For de øvrige bemyndigelsesbestemmelser er det tydeliggjort, hvad bestemmelserne kan anvendes til, herunder til hvilket formål, de tænkes udmøntet.

Kilde: Altinget.dk og sum.dk

Kernen i regeringsindgrebet i PLO-konflikten står fast. Men regeringen har på en række punkter lyttet til kritik fra de praktiserende læger. Sådan var beskeden fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), da hun i går den 27. maj holdt pressemøde om det indgreb, hun i dag fremsætter som lovforslag i Folketinget.

"Jeg går så langt, som det er muligt, for at mødekomme bekymringer og kritikpunkter uden at gå på kompromis med de afgørende nybrud i lovforslaget," sagde sundhedsminister Astrid Krag på pressemødet.

Hun slog derfor fast, at mange af ændringerne, der er sket efter høringsperioden, er i form af præciseringer.

0:000:00