Kritik af planer for EU-recepter

RECEPTER: Harmoniseringen af receptregler går for hurtigt, lyder det fra danske EU-parlamentarikere og Apotekerforeningen. Socialdemokraterne mener, at DF overdriver problemet.
Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Sagen kort

Patientmobilitetsdirektivet, som skal gøre det lettere for EU-borgere at få behandling i andre EU-lande, omhandler også recepter.

Artikel 14 beskæftiger sig med anerkendelse af recepter udstedt i en anden medlemsstat.

Hensigten er, at et lægemiddel, der er godkendt til at blive markedsført i ét land, også skal kunne indløses pr. recept i andre EU-lande. Begrænsninger på receptindløsning må kun være i forhold til at sikre folkesundheden, hvis der er legitim og begrundet tvivl om ægtheden eller indholdet af recepten.

Derfor behandler Kommissionen en fællesskabsmodel for recepter, der gør det muligt for en farmaceut at bekræfte ægtheden af recepten, samt at den, der har udskrevet recepten, er autoriseret.

Dette kritiseres af bl.a. danske EU-parlamentarikere og Danmarks Apotekerforening.

Danske EU-parlamentarikere og Danmarks Apotekerforening mener, at patientmobilitetsdirektivet, som er ved at blive vedtaget i EU, går for langt på receptområdet.  

Anna Rosbach (DF), medlem af Parlamentets udvalg for folkesundhed, synes, det er et vigtigt direktiv, men kritiserer måden, det bliver gjort på.

"Sådan som tingene kører i øjeblikket, synes jeg, det er for stor en mundfuld," fortæller Anna Rosbach til Altinget.

0:000:00