Debat

Lægeforeningen: Der er gode takter i akutpakken, men manglen på personale stikker dybt og kræver flere løsninger

At videreuddanne flere læger til speciallæger var ikke en del af regeringens akutpakke, men det er nødvendigt, hvis vi de kommende mange år skal kunne tilbyde specialiseret behandling til alle patienter med behov for det, skriver Camilla Noelle Rathcke.

Regeringen bør være opmærksom på risikoen for, at kapaciteten af højtspecialiseret behandling i det offentlige langsomt kan miste fodfæste, hvis lægelige specialister rykker til private tilbud, skriver Camilla Noelle Rathcke.
Regeringen bør være opmærksom på risikoen for, at kapaciteten af højtspecialiseret behandling i det offentlige langsomt kan miste fodfæste, hvis lægelige specialister rykker til private tilbud, skriver Camilla Noelle Rathcke.Foto: Pressefoto/Lægeforeningen
Camilla Noelle Rathcke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har et godt og effektivt sundhedsvæsen i Danmark. Men det er under pres. Der mangler speciallæger og andre sundhedsprofessionelle, og resultatet er lange ventelister og manglende overholdelse af udredningstider.

Forleden fremlagde regeringen så sine ambitioner for en akutpakke for sundhedsvæsenet, som der forhandles om i disse uger. Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen ser på flere samtidige løsninger med blik for balancen og mest mulig sundhed for pengene. For der skal handling til både på den korte og den lange bane.

Regeringen lægger blandt andet op til midlertidigt at forlænge behandlingsgarantien, så den i en periode skal være på 60 dage i stedet for 30. Det er den rigtige vej at gå, for mange steder kan sygehusene ikke kan leve op til garantien.

Patienter med alvorlige sygdomme kan have brug for behandling i løbet af få dage, mens andre tilstande er mindre alvorlige og godt kan vente eksempelvis 60 eller 70 dage. Derfor er en behandlingsgaranti på 30 dage problematisk, for den hindrer prioritering af de mest syge og lægger beslag på lægekræfter, som kunne bruges klogere. Især til udredning og hurtigere behandling af de mest syge patienter.

Vi håber, at regeringens forlængelse vil blive brugt klogt til at analysere på udvidelsen til 60 dage, effekten på hvem der behandles og hvor hurtigt, og patienternes oplevelse samlet set. Og ikke mindst være et skridt i retning mod en permanent mere realistisk behandlingsgaranti.

Vi skal sikre markant flere speciallæger

Det er godt, at regeringen vil bruge den private kapacitet. Men vi lægger også vægt på, at SVM-regeringen i sit regeringsgrundlag har øje for, at det offentlige og det private ikke skal udkonkurrere hinanden for at skaffe sundhedsprofessionelle medarbejdere, som begge sektorer i den grad mangler.

Jeg håber, at regeringen er opmærksom på risikoen for, at kapaciteten af højtspecialiseret behandling i det offentlige langsomt kan miste fodfæste, hvis lægelige specialister rykker til private tilbud.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

Det handler om at gå meget balanceret til værks, for ellers kan man risikere en øget mangel på sundhedsprofessionelle på de offentlige sygehuse, som skal kunne tilbyde akut og specialiseret behandling døgnet rundt.

Samtidig skal man være opmærksom på, at manglen på speciallæger ikke kan løses med et snuptag. Det tager flere år at videreuddanne sig fra læge til at være speciallæge, og da vi i Danmark hvert år videreuddanner omtrent 200 for få, er det nødvendigt at skrue op for antallet nu.

Heldigvis er det sådan, at læger har patientkontakt allerede fra det øjeblik, de sætter foden på et hospital eller i praksis lige efter endt universitetsuddannelse og i det videre forløb under og efter færdiggørelsen af speciallægeuddannelsen. At videreuddanne flere læger til speciallæger er dermed en løsning, som virker til gavn for patienterne med det samme. Det var ikke en del af regeringens akutpakke, men det er nødvendigt, hvis vi de kommende mange år skal kunne tilbyde specialiseret behandling til alle patienter med behov for det.

Læs også

Højt specialiseret behandling må ikke undermineres

Regeringen lægger også op til at lade privathospitalerne foretage flere højt specialiserede typer af behandlinger, end man gør i dag. Her er det centralt, at kvaliteten i behandlingen skal opretholdes. Lægeforeningen håber derfor, at regeringen er opmærksom på risikoen for, at kapaciteten af højtspecialiseret behandling i det offentlige langsomt kan miste fodfæste, hvis lægelige specialister rykker til private tilbud.

Det er nødvendigt at rydde op i bureaukrati og fjerne de grotesk lange ventetider for udenlandsk uddannede læger og andre sundhedsprofessionelle, der kan og vil bidrage til vores pressede sundhedsvæsen.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

Det er vigtigt at huske, at de mest specialiserede behandlinger er samlet få steder af en årsag: Nemlig, at specialister og deres team opnår ekspertise ved at behandle et vist volumen af patienter. Hvis operationer spredes på for mange steder, er der risiko for, at kvaliteten mindskes. Det må ikke ske og strider imod grundtanken i den specialeplan, de offentlige sygehuse er underlagt og som har bidraget til at løfte kvaliteten i behandlingen gennem de sidste årtier.

Man skal også være opmærksom på, at selvom det private bruger al sin kapacitet, er det ikke sikkert, at alle, der har brug for selv en ’simpel’ operation, har mulighed for at benytte et privat tilbud. Hvis man som patient har flere sygdomme samtidig, kan det stå i vejen for en operation i det private. Derfor er det vigtigt, at man i det offentlige sundhedsvæsen har kapacitet til at tage sig af de mest syge.

Opgør med bureaukrati for udenlandske læger

Fra Lægeforeningens side vil vi gerne kvittere for, at der nu bliver taget skridt for at fremtidssikre autorisationsprocessen for udenlandsk uddannede læger, så man kan nedbringe sagspuklen og de årelange ventetider.

Sundhedsvæsenet mangler arbejdskraft i stor stil. Derfor er det nødvendigt at rydde op i bureaukrati og fjerne de grotesk lange ventetider for udenlandsk uddannede læger og andre sundhedsprofessionelle, der kan og vil bidrage til vores pressede sundhedsvæsen. Der er også et stort behov for mere enkle regler om opholds- og arbejdstilladelser, så det i højere grad matcher sundhedsvæsenets behov, og ikke forhindrer udenlandske læger med dansk autorisation i at arbejde, men kan bidrage som værdifuld arbejdskraft i det danske sundhedsvæsen.

Alt i alt er der en række gode skridt i regeringens akutpakke. Manglen på sundhedsprofessionelle stikker dybt, så det er også påkrævet med mange samtidige løsninger. Lægeforeningen melder sig klar med konstruktive input til at rette op på situationen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019

0:000:00