Debat

Lif efterspørger handleplan: Tag kronikere alvorligt i mødet med sundhedsvæsenet

Selvom det går fremad med sundheden og middellevetiden, halter prioriteringen af mennesker med kroniske sygdomme. Lav en national handleplan, der sikrer, at kronikere får en rettidig og systematisk behandling, mener Ida Sofie Jensen.

Det vil lette samfundsbyrden, hvis vi bliver bedre til at diagnosticere og behandle kronikere rettidigt, skriver Ida Sofie Jensen.
Det vil lette samfundsbyrden, hvis vi bliver bedre til at diagnosticere og behandle kronikere rettidigt, skriver Ida Sofie Jensen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Ida Sofie Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et sundhedsvæsen, der ser det hele menneske fremfor diagnosen og sikrer en systematisk og rettidig indsats, er et stort ønske til det danske sundhedsvæsen.

Danskere med en kronisk sygdom – eller med risiko for at udvikle en – skal kunne forvente at blive taget lige så alvorligt i mødet med sundhedsvæsenet som patienter med en livstruende sygdom.

I Danmark har vi i en del år set en stigende ulighed i sundhed, både socioøkonomisk og geografisk, men også mellem sygdomme. Den gode nyhed for danskerne er, at det går fremad med sundheden og middellevetiden – men det går bare lidt hurtigere for de bedst stillede, som får størst gavn af den fremgang i levevis og behandlingsresultater, der er skabt gennem forskning og udvikling.

Der er derfor brug for en national handlingsplan for kronisk sygdom, der skal fokusere på, hvordan vi sikrer mennesker med kronisk sygdom en tidlig opsporing, en rettidig og systematisk behandling og rehabilitering af høj kvalitet i hele landet.

Handleplan kan øge ligheden i sundhedsvæsenet
En sådan national handlingsplan skal være med til at løfte prioriteringen af kronisk sygdom i sundhedsvæsen og sikre øget lighed i behandlingen.

Vi kommer ikke uden om, at det kræver en differentieret indsats at sikre øget lighed i behandlingen af mennesker med kronisk sygdom

Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lif

Der er både uligheder i behandling og mørketal i diagnosticeringen. Der er potentiale for at opspore og behandle langt flere patienter med eksempelvis KOL og diabetes.

Det vil ikke bare forbedre sundheden for den enkelte. Det vil også lette samfundsbyrden på længere sigt, når vi indregner de afledte effekter af en velbehandlet kroniker.

Vi står i Danmark med muligheden for og nøglen til ikke blot at vende udviklingen for kronisk sygdom, men også muligheden for at udvikle de bæredygtige løsninger og modeller, som hele verden efterspørger og vil efterspørge i de kommende år.

Lykkes det, er potentialet bedre sundhed, mere lighed og livskvalitet for alle borgere, et øget arbejdsudbud og en bedre samfundsøkonomi. En national kronikerplan vil være et vigtigt skridt i denne retning.

En plan vil kunne vise vejen helt fra forebyggelse af kroniske sygdomme, en systematisk opsporing og hele vejen til rettidig behandling og rehabilitering af høj kvalitet på tværs landet. Men også øge lighed i sundhedsvæsenet.

For vi kommer ikke uden om, at det kræver en differentieret indsats at sikre øget lighed i behandlingen af mennesker med kronisk sygdom.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00