Debat

Lif til Danske Patienter: Intet problem i, at patientforeninger og industri samarbejder

Så længe samarbejder mellem patientforeninger og lægemiddelvirksomheder sker i åbenhed og med respekt for fagligheden, må det være ikke bare fuldt legalt, men også anerkendt. Hvis Danske Patienter oplever problemer, kan organisationen tage fat i os, skriver Ida Sofie Jensen i en replik til Morten Freil.

Lægemiddelindustriens samarbejder er et meget  reguleret område, skriver Ida Sofie Jensen.
Lægemiddelindustriens samarbejder er et meget  reguleret område, skriver Ida Sofie Jensen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ida Sofie Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal man begå sig i sundhedsvæsenet, skal man som patient og pårørende i højere og højere grad kunne tage ansvar for sin egen behandling. Det er i langt de fleste tilfælde optimalt både for den enkelte og for vores sundhedsvæsen.

Men det stiller store krav til vidensniveauet hos både patienter og pårørende. Derfor er der også stor og naturlig efterspørgsel på information og rådgivning på sundhedsområdet.

Der er i dag allerede rigtig mange, som yder en stor indsats for at rådgive både myndigheder, politikere, patienter og pårørende, men meget forskellige interesser betyder også, at efterspørgslen på ydelser fra patientforeningerne er næsten uendelig og svær at imødekomme for de små patientforeninger uden sponsorater fra blandt andet private virksomheder.

Samarbejde i åbenhed og respekt

Men medfører samarbejder mellem virksomheder og patienter automatisk, at den viden og faglighed, der ligger i patientforeningerne, ikke kan bruges?

Alt foregår i absolut åbenhed, alle samarbejder bliver indrapporteret og offentliggjort en gang om året, og vi har ikke kendskab til, at man på nogen måder kan beklikke patientforeningernes arbejde og habilitet

Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lif

Her er jeg ikke enig med de betragtninger, som Danske Patienters direktør Morten Freil kommer med i Altinget. Så længe samarbejder mellem patientforeninger og lægemiddelvirksomheder sker i åbenhed og med respekt for fagligheden, må det være ikke bare fuldt legalt, men også anerkendt.

Vil man virkelig sikre patienterne de bedste vilkår, bør man i stedet for at forfølge finansieringen af aktiviteterne og rette blikket mod kvaliteten af den viden og indsigt, som patientforeningerne stiller til rådighed, uanset om de stiller den til rådighed for deres medlemmer, for sundhedspersonalet eller andre, som kan bidrage til at styrke behandlingen på et ofte lille og specialiseret område.

Kom og tag dialogen

Lægemiddelindustriens samarbejder er et af de mest regulerede områder. Vi har i Lif etableret Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (Enli), som netop har til formål at sikre, at alle sponsorater og samarbejder er reguleret og ikke kan udfordre patientforeningernes troværdighed.

Lægemiddelmyndighederne regulerer tilknytningen mellem patientforeningerne og lægemiddelindustrien, og hertil kommer virksomhedernes egne kodeks.

Alt foregår i absolut åbenhed, alle samarbejder bliver indrapporteret og offentliggjort en gang om året, og vi har ikke kendskab til, at man på nogen måder kan beklikke patientforeningernes arbejde og habilitet på det grundlag.

Jeg kan derfor kun opfordre Morten Freil og Danske Patienter til at komme til os, hvis de oplever konkrete eksempler på, at spillereglerne bliver brudt – så vil det blive sanktioneret.

Men endnu højere skal opfordringen lyde til at komme til os og tage dialogen om, hvordan vi kan styrke den faglige indsigt, der er og bør være også i de små patientforeninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

0:000:00