Medicinsk udstyr hænger i en tynd tråd

IMPLANTATKONTROL: Håbet er ved at svinde for, at et nyt EU-direktiv om medicinsk udstyr kan vedtages, inden EU-systemet går i dvale forud for valget til Europa-Parlamentet.
Sundhedskommissær Neven Mimica opfordrer EU-landene til at arbejde hurtigt, så nye regler om medicinsk udstyr ikke bliver udskudt på ubestemt tid.
Sundhedskommissær Neven Mimica opfordrer EU-landene til at arbejde hurtigt, så nye regler om medicinsk udstyr ikke bliver udskudt på ubestemt tid. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det ser sort ud for planerne om at vedtage skærpede regler for medicinsk udstyr, inden EU går i valg-undtagelsestilstand til foråret forud for europaparlamentsvalget.

Det står klart, efter EU's sundhedsministre mødtes i Bruxelles tirsdag og kunne konstatere, at de er enige om at regulere området bedre, men ikke om, hvordan det skal ske.

De nye regler skal regulere alt fra briller over røntgenmaskiner til tandplomber. Formålet er at øge sikkerheden ved blandt andet at gøre det nemmere at spore produkter tilbage til fabrikanterne, øge overvågningen af markedet og give flere beføjelser til myndigheder, der skal kontrollere såkaldt højrisikoudstyr.

Brystskandale
Forslagene er stillet, efter at en række skandaler har rystet de europæiske forbrugere. Herunder en sag om et fransk firma, der solgtes brystimplantater lavet af silikone fremstillet til industribrug.frem for medicinsk silikone, til tusindvis af kvinder over hele verden. 

Fakta

Det er de uenige om:
- Forhåndsgodkendelser
Kommissionen foreslår at nedsætte en ekspertgruppe på EU-plan, der skal granske forhåndsgodkendelser af såkaldt højrisikoudstyr. Nogle lande vil have det helt slettet, mens andre vil have gjort det mere bindende.
- Tilsyn med bemyndigede organer
Kommissionen vil have hånd i hanke med, hvem der kan udstede godkendelser og til hvilke produkter. Der er dog ikke enighed, hvordan en sådan ansvarsfordeling mellem EU og nationalt niveau skal se ud.
- Genbrug af engangsudstyr
Der er ikke enighed om, hvorvidt det skal være lovligt at genanvende engangsudstyr, og i så fald i hvilken grad
- Kosmetiske implantater
Der er ikke enighed om, hvorvidt udstyr til kosmetiske indgreb uden et decideret medicinsk formål skal inddrages.

"Vi har brug for at fylde det gab, der eksisterer i regelsættet," siger EU's sundhedskommissær, Neven Mimica.

"Det er nu op til medlemsstaterne at få bragt diskussionerne fremad, så de kan vedtages i løbet af den nuværende lovgivningsperiode," siger han og understreger, at det er "særdeles presserende", at ministrene finder fælles fodslag hurtigt.

Det stod dog klart, at landene er endog meget langt fra hinanden. Holdningerne spænder fra den irske sundhedsminister James Reilly, som arbejder for mindre regulering af en industri, der står for 25.000 arbejdspladser, til et Frankrig, der oven på brystimplantatmiseren vil have meget stramme regler.

Tiden rinder ud 
Først når ministrene bliver enige, kan de begynde at forhandle med EU's folkevalgte i Europa-Parlamentet. Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose gør klart, at tiden er ved at rinde ud. 

"Når der ikke rykkes på det i Rådet, så får vi problemer. Hvis vi ikke er færdig med at forhandle det hele i de første to uger af februar, så kan vi ikke nå det. Risikoen er, at det kommer til at trække endnu længere ud, inden vi får nogle nye regler," siger Schaldemose.

"Det er ikke, fordi de regler, der ligger på bordet lige nu, er specielt skrappe, men de er jo alt andet lige bedre end dem, der er i dag. Så det er trist. Det er patienterne, der er taberne, hvis det trækker ud," siger Christel Schaldemose.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00