Regeringen trækker sygedagpenge-løfte i langdrag

SYGEDAGPENGE: Regeringen lovede efter valget at fjerne reglen om, at man højest kan få sygedagpenge i et år. Selvom regeringen har sit flertal på plads, er spørgsmålet stadig uafklaret. Det vækker kritik fra Enhedslisten og Gigtforeningen.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har lovet af afskaffe loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge. Men det trækker ud, selvom regeringen har sit flertal på plads.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har lovet af afskaffe loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge. Men det trækker ud, selvom regeringen har sit flertal på plads. Foto: www.socialdemokraterne.dk
Jørgen Skadhede

Efter valgsejren i efteråret 2011 lovede den nye regering at fjerne varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Men det trækker i langdrag med at indfri løftet.

Regeringen har ellers sit flertal på plads sammen med Enhedslisten. Men spørgsmålet om, hvordan man skal afskaffe den omstridte regel, uden at det bliver alt for dyrt for statskassen og kommunerne, er stadig uafklaret.

I dag kan man som udgangspunkt kun få sygedagpenge i et år inden for 18 måneder, medmindre man opfylder betingelserne for en dispensation. Det betyder, at cirka 6.000 personer hvert år mister retten til sygdagpenge og må nøjes med kontanthjælp eller slet ingen ting, hvis man har friværdi, opsparing eller en ægtefælle med arbejde. Men det vil regeringen gøre op med.

"Noget af det første, vi går i gang med, er en reform af sygedagpenge-området for at erstatte den varighedsbegrænsning, der er i dag, med en aktiv og klog indsats," sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Altinget.dk i november.

Kritik fra EL og Gigtforeningen
Men foreløbig er det ikke sket. Regeringen sendte i februar hele spørgsmålet til hjørne i et tværministrielt udvalg, der skulle afslutte sit arbejde inden sommerferien. Nu nærmer sommerferien sig med hastige skridt, men udvalget bliver først færdig efter sommerferien, oplyser Beskæftigelsesministeriet til Altinget.dk. 

Det vækker kritik hos Enhedslisten, der sammen med de tre regeringspartier i december 2009 fremsatte et fælles beslutningsforslag i Folketinget om at ophæve varighedsbegrænsningen.

"Vi er ved at være meget utålmodige. Det var galt nok, at vi ikke fik løst det allerede fra 1. januar i år. Det var et klart valgløfte, og det stod i regeringsgrundlaget. Men vi vil helt klart holde regeringen fast på dens valgløfte. Men jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi får bragt det på plads, når vi laver en ny finanslov for 2013 i efteråret," siger Finn Sørensen.

Også hos Gigtforeningen presser man på for en hurtig afklaring.

"Hvis det her ikke bliver løst, så er det helt utåleligt. Jo længere tid der går, jo flere lider under det, så det er stærkt utilfredsstillende," siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

"Vi har indtil nu skubbet så meget på, vi kunne. Den regel betyder, at folk, der står i en svær situation med sygdom, også risikerer at miste sygedagpengene, fordi de står i en uafklaret situation, hvor de ikke ved, om de ender på førtidspension, i fleksjob eller noget helt tredje. Det er denne gruppe af uafklarede syge, der står som tabere. Og det er ofte gigtpatienter, der er tale om," siger Lene Witte.

Dyrt at indfri løftet
Udfordringen for regeringen er, at det er dyrt at indfri løftet. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at det vil koste 260 mio. kr. årligt, mens kommunerne mener, at det vil løbe op i over 400 mio. kr. årligt.

De penge er svære at finde, når der er lavvande i statskassen. Og finansminister Bjarne Corydon (S) har da også slået fast, at en afskaffelse af varighedsbegrænsningen skal være fuldt finansieret.

"Målet for sygedagpengeudvalgets arbejde er, at en afskaffelse af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge ikke må medføre en reduktion af arbejdsstyrken. Endelig skal en afskaffelse af varighedsbegrænsningen samlet være fuldt finansieret," skrev Bjarne Corydon (S) i et svar til Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs tidligere på året.

Både Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Arbejdsgiverforening har advaret regeringen imod at sløjfe varighedsbegrænsningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Lene Witte

Fhv. direktør, Gigtforeningen, fhv. afdelingschef, Kulturministeriet, fhv. generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden
cand.jur. (Københavns Uni. 1974)

0:000:00