Regeringens sygedagpenge-flertal vakler

SYGEDAGPENGE: Beskæftigelsesministeren har fremlagt regeringens udspil til en ny sygedagpengemodel, hvor varighedsbegrænsningen strammes. Både EL og oppositionen er kritiske forud for forhandlingerne.
Mette Frederiksen kan få problemer med at stable et flertal for regeringens sygedagpengemodel på benene.
Mette Frederiksen kan få problemer med at stable et flertal for regeringens sygedagpengemodel på benene.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

Det er vigtigt, at man ikke bare flytter syge fra en ydelse til en anden, hvor der ikke er en begrænsning på.

Ulla Tørnæs (V)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta
Regeringens forslag til en ny sygedagpengemodel:
  • Alle sygemeldte, der opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge efter de nuværende syv forlængelsesregler, bliver ikke påvirket. De vil fortsat modtage sygedagpenge med uændret sats.
  • Alle sygemeldte skal fremover have revurderet deres sag efter seks måneder. Sygemeldte, der i dag ikke opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge, starter på det tidspunkt i et ressourceforløb, hvor de er sikret forsørgelse.
  • Indsatsen i ressourceforløbet bliver tilrettelagt individuelt og indeholder en helhedsorienteret indsats med beskæftigelsesrettede, uddannelsesrettede, sociale og sundhedsmæssige tilbud til at få afklaret sygdomsforløbet og vejen tilbage til arbejde.
  • Under hele forløbet modtager man som sygemeldt en ydelse, der i niveau svarer til kontanthjælpen. Ydelsen er ikke afhængig af formue eller ægtefællens indkomst.
  • En ny særlig forlængelsesregel for alvorligt syge borgere med livstruende sygdomme, hvor de bliver sikret sygedagpenge under hele sygdomsforløbet.

Derudover ønsker regeringen, at sygemeldte i en forsøgsperiode får mulighed for at afvise behandling - fx med antidepressiv medicin - uden at de mister deres forsørgelsesgrundlag.

Ifølge beskæftigelsesministeriet modtager 430.000 personer hvert år sygedagpenge.

De fleste er hurtigt ude af sygedagpengesystemet igen, og kun fire procent af sygedagpengemodtagerne - 27.000 personer - er fortsat sygemeldt efter et år.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Regeringen kan få svært ved at finde et flertal for den sygedagpengemodel, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fremlagde i forrige uge. Udspillet møder nemlig hård kritik fra både Enhedslisten og en samlet opposition.

Det er da heller ikke den sygedagpengemodel, der var lagt op til i regeringsgrundlaget. Her fremgår det nemlig, at regeringen ønsker helt at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge.

Men det ønske er sløjfet i det nye udspil. I stedet er varighedsbegrænsningen strammet, således at sygemeldte skal have deres situation vurderet efter 26 uger, modsat de nuværende 52 uger.

0:000:00