Debat

SF: DPS og Lægeforeningen gør debatten om stigmatisering i psykiatrien ensidig

Vi står ikke bare med en psykiatri i krise, men også med et fagligt og demokratisk problem i forhold til udviklingen af indsatser for mennesker i psykisk lidelse. Nemlig manglen på respektfuld, saglig dialog, også med de fagpersoner, patienter, pårørende og så videre, som man ikke umiddelbart er enig med, skriver Trine Torp (SF).

Psykiatrien gaver&nbsp;over et alt for stort fagligt ansvarsområde, hvor effekten bliver, at vi&nbsp;<i>psykiatriserer</i>&nbsp;for mange borgeres psykiske tilstande, som burde gives hjælp og varetages på andre måder,&nbsp;skriver Trine&nbsp;Torp (SF).
Psykiatrien gaver over et alt for stort fagligt ansvarsområde, hvor effekten bliver, at vi psykiatriserer for mange borgeres psykiske tilstande, som burde gives hjælp og varetages på andre måder, skriver Trine Torp (SF).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Trine Torp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS) selv åbner debatten om, at vi politisk diskuterer psykiatri på forkerte forudsætninger, og jeg følger op med en replik med en række spørgsmål til kritikken, havde jeg regnet med en debat om det faglige grundlag og visionerne for indsatser og behandling til mennesker i psykisk lidelse. Jeg må konstatere, at den bold ikke er grebet, måske slet ikke set.

I det seneste indlæg fra lillejuleaftensdag, hvor DPS har allieret sig med Lægeforeningen, kan jeg overhovedet ikke læse, at man forholder sig til det, jeg faktisk skriver. Hvor er de faglige argumenter? Hvor er svarene på mine spørgsmål?

I stedet læser jeg et defensivt svar fyldt med fordrejninger af det, jeg skriver. At jeg skulle afmontere psykiatri som lægeligt speciale – baseret på en række misforståelser – og at jeg bidrager til nedprioritering og stigmatisering af patienter som ikke rigtigt syge.

Psykiatrien er i krise. Det skal vi kunne debattere, uden at DPS med Lægeforeningen i ryggen gør debatten ensidig 

Trine Torp (SF)
Social- og psykiatriordfører

Som jeg skrev, er psykiatrien i krise. Ikke bare i forhold til sine økonomiske rammer, men også i sine faglige forudsætninger. De forhold skal vi kunne debattere uden, at DPS med Lægeforeningen i ryggen gør debatten ensidig og fordrejer mine synspunkter til at handle om, at jeg bidrager til yderligere stigmatisering.

Hvis DPS skal være en troværdig stemme i debatten om psykiatrien, må DPS holde op med kun at fokusere på den ene side af stigmatiseringsproblematikken, hvor reelt syge ikke bliver anerkendt som syge. DPS bliver også nødt til at forholde sig til den anden side af stigmatiseringen, som handler om, hvordan vores nuværende psykiatriske system rutinemæssigt, unødigt og utilsigtet kommer til at sygeliggøre og patientliggøre mennesker.

Læs også

En alt for stor opgave

Psykiatrien er som lægefagligt speciale og profession også i krise. Det mener jeg er vigtigt at gøre noget ved. Meget få uddannelseslæger søger specialet, og måske med god grund. Min vurdering er, at det ikke alene kan tilskrives dårlige økonomiske vilkår og manglende ligestilling med det somatiske område. Det handler også om at udvikle og udvide det tværfaglige grundlag for psykiatrien.

Tanken har strejfet mig: At det psykiatriske område og lægefaglige speciale er kommet til at varetage et alt for stort behandlingsansvar for mennesker i krise og nød.

Problemstillingen handler derfor ikke nødvendigvis kun om et misforhold mellem opgaver og ressourcer i psykiatrien. Psykiatrien er muligvis sat i en alt for stor opgave med dem, som opsøger den. Herved gabes der over et alt for stort fagligt ansvarsområde, hvor effekten bliver, at vi psykiatriserer for mange borgeres psykiske tilstande, som burde gives hjælp og varetages på andre måder.

Læs også

Ingen professioner har patent på sandheden

Når jeg svarer igen på en kritik, DPS selv har rejst, er det ikke en kritik af de læger, som er ansat i psykiatrien. Det er et forsøg på at udvide debatten om et behandlingssystem og nogle traditioner, som jeg også har hørt fagpersoner, herunder psykiatere, reflektere kritisk over. 

Hvis vi skal have et system der reelt ser, hører og møder det hele menneske, skal vi på den ene side sørge for både at undgå en ensidig psykologisk eller socialfaglig bias, som overser fysiologiske tilstande og sygdomme og tolker alt psykosocialt.

Ingen professioner har patent på sandheden, når det handler om at finde gode samfundsmæssige svar på, hvordan vi udvikler vores institutioner

Trine Torp (SF)
Social- og psykiatriordfører

Vi kan ikke undvære dygtige læger i udredningen, og det ville være uansvarligt ikke at have læger som en del af det tværfaglige udredningsteam. At alt blev tolket psykosocialt ville være lige så problematisk som, at alle symptomer tolkes psykiatrisk.

Men vi skal undgå en biomedicinsk bias, som overser den psykosociale kontekst som lidelsesfulde tilstande og psykiske vanskeligheder er indlejret i, og som tolker dem som biomedicinske hjernesygdomme.  

Ingen professioner har patent på sandheden, når det handler om at finde gode samfundsmæssige svar på, hvordan vi udvikler vores institutioner.

Man må deltage respektfuldt i debatten og lytte til de mange stemmer, herunder også brugernes levede erfaringer, der kan medvirke til at kvalificere vores fælles svar, og så kompleksiteten i folks psykisk lidelse, problemer og livssituation erkendes.

Dette har vi ikke på tilfredsstillende vis på nuværende tidspunkt. Vi står med andre ord ikke bare med en psykiatri i krise, men også med et fagligt og demokratisk problem i forhold til udviklingen af indsatser for mennesker i psykisk lidelse.

Nemlig manglen på respektfuld, saglig dialog, også med de fagpersoner, patienter, pårørende og så videre, som man ikke umiddelbart er enig med.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00