Støttepartier vil bekæmpe diabetes-boom med folkesundhedslov

FOREBYGGELSE: Regeringen vil tage forslaget om en folkesundhedslov med i arbejdet med en sundhedsaftale, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S). Hvis strukturel forebyggelse skal batte, skal det imidlertid ud af Sundhedsministeriet, mener støttepartier.

I 2019 kunne Magnus Heunicke (S) præsentere en bred tobaksaftale. Regeringens støttepartier ønsker nu en folkesundhedslov for at sikre, at forebyggelsesdagsordenen ikke går i stå.
I 2019 kunne Magnus Heunicke (S) præsentere en bred tobaksaftale. Regeringens støttepartier ønsker nu en folkesundhedslov for at sikre, at forebyggelsesdagsordenen ikke går i stå.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Vi har både et forståelsespapir og en sundhedsminister, der har understreget, at det er en af regeringens prioriteter at gøre noget ved ulighed i sundhed, og der kan man altså ikke komme uden om den strukturelle forebyggelse.

Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører

En folkesundhedslov er den helt rigtige medicin, hvis samfundet skal bremse den voldsomme stigning i antallet af danskere, der rammes af diabetes 2. 

Det mener to af regeringens støttepartier, der bakker op om et forslag fra Danske Regioner om at lave en folkesundhedslov. 

"Vi bakker helt op om at få lavet en folkesundhedslov for at sætte forebyggelse på dagsordenen," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Dokumentation

En folkesundhedslov

Danske Regioner har foreslået en folkesundhedslov efter norsk forbillede. En folkesundhedslov skal sikre, at konsekvenserne for danskernes sundhed indtænkes, når der skal vedtages ny lovgivning. 

I Norge har man siden 2012 haft en folkesundhedslov, der skal sikre, at sundhed tænkes ind i al politik. Sidste år underskrev mere end 60 organisationer en fælles appel til de danske politikere om en lignende lov. 


0:000:00