Cphbusiness: Uddannelser i udkanten gavner hele landet

DEBAT: Lokalt erhvervsliv nyder godt af, at studerende kan læse i yderområder. Uddannelser i Udkantsdanmark er positivt for hele landet. Men det kan være vigtigt med incitament for undervisere, skriver udviklingschef fra Cphbusiness Bornholm.

Placeholder image
Cphbusiness har i sommer udvidet antallet af uddannelser på Bornholm. Studerende kunne således begynde på nye studieretninger som datamatiker og Innovation & Entrepreneurship i august. Siden 2015 har Cphbusiness udbudt uddannelser på Bornholm. Eksempelvis som serviceøkonom og finansøkonom. Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Anker Jackson
Udviklingschef Bornholm, Cphbusiness Bornholm

 Jeg tænker, at det på sigt kan være en god investering at kompensere underviserne for det ”besvær”, de trods alt har, når de skal bruge længere tid på transport til og fra en uddannelsesstation.

Marie Anker Jackson, Udviklingschef Bornholm, Cphbusiness Bornholm

Uddannelsesstationer i udkantsområder er i min optik generelt en rigtig god ide.

Vi har flere af vores studerende, der tilkendegiver, at de ikke ville være påbegyndt uddannelsen, hvis den ikke fandtes på Bornholm. I august 2018 blev der således etableret en ny uddannelsesstation på Bornholm med uddannelserne datamatiker og Innovation & Entrepreneurship.

Det er godt for befolkningen, at de har mulighed for at dygtiggøre sig, det er godt for det omkringliggende erhvervsliv, der tilsvarende nyder godt af den tilførte viden, og endelig er det godt for et samfund, når flere mennesker er uddannede.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til frendesen@altinget.dk

Det bornholmske erhvervsliv får glæde af de studerende og deres viden, allerede før de er færdiguddannede.

Marie Anker Jackson, Udviklingschef Bornholm, Cphbusiness Bornholm

Det, at det nu er en mulighed for flere at komme i gang på en videregående uddannelse, betyder, at Bornholm i fremtiden vil opleve en stærkere og bedre rustet arbejdsstyrke.

Erhvervslivet og ungdommen kommer tættere på hinanden
Det bornholmske erhvervsliv får glæde af de studerende og deres viden, allerede før de er færdiguddannede, idet alle vores studerende skal i en 3 måneders praktik undervejs i studieforløbet.

På det tidspunkt, hvor de studerende er ude i deres praktik, er de i stand til at bringe faglig viden med ud i virksomheden, og de har mulighed for at løse konkrete opgaver.

Virksomheden kan omvendt give den studerende en masse praksiserfaring, og på den måde bliver det en win-win-situation for begge parter. På den måde tror jeg på, at de bornholmske virksomheder og Cphbusiness har brug for hinanden.

Rekruttering fra ungdomsuddannelser styrkes
Det, at vi fysisk befinder os på Campus Bornholm, betyder, at vi har mulighed for at lave et samarbejde med blandt andet ungdomsuddannelserne i forhold til rekruttering af kommende studerende.

Vores studerende kan fortælle, hvad uddannelserne kan, og hvordan det er at være en del af en uddannelse på Cphbusiness Bornholm. Denne mulighed tillægger jeg stor værdi, og jeg er helt sikker på, at samarbejdet ville have været mindre konstruktivt, hvis vi befandt os på en matrikel ude i byen.

På samme måde er vi også en del af Bornholms Uddannelsesmesse, som også finder sted på Campus. I sidste ende, når rammen er sat, så er det jo underviserne og de studerende, der tegner uddannelserne.

Dedikerede undervisere inspirerer unge
Her må jeg sige, at jeg er meget imponeret over de undervisere, der flyver frem og tilbage mellem København og Bornholm.

De er alle meget engagerede og positive, og de brænder tydeligvis for det, de laver, og de vil de bornholmske studerende!

Dette engagement smitter tydeligvis af på de studerende, der tilsvarende bliver motiverede af at møde dygtige folk med noget på hjerte.

Jeg tror, det er vigtigt at understrege, at når dele af undervisningen foregår digitalt, så er det helt afgørende, at der er opbygget en relation mellem underviseren og den studerende, for at det kan blive en succes med blended learning og fastholdelse af den studerende, og det oplever jeg, at vores undervisere er rigtig gode til.

Underviser skal – muligvis – have ekstra kompensation
Når man som underviser skal til Bornholm, så er det selvfølgelig langt mere krævende, end hvis man bare skulle en tur til Hillerød, og af samme grund er det af afgørende betydning, at undervisningsforholdene så er i orden, når underviseren ankommer.

Det har været et af mine mange fokuspunkter i opstarten af uddannelsesstationen og vil fortsat være det.

Ligesom jeg tænker, at det på sigt kan være en god investering at kompensere underviserne for det ”besvær”, de trods alt har, når de skal bruge længere tid på transport til og fra en uddannelsesstation for at sikre, at vi også fremadrettet vil kunne præsentere øens unge for kompetent og engageret undervisning.

Enkelte bump på vejen 
Cphbusiness har siden 2015 haft et regionalt udbud på Bornholm med uddannelserne serviceøkonom og finansøkonom.

Det, at der allerede var trådt nogle skridt på øen, betød, at kommunikationen allerede var etableret, og der var et kendskab til Cphbusiness.

Alligevel blev vi udfordret på lokaletildelingen. Sagen var den, at der netop var blevet opført et stort og flot Campus, hvor det var tanken, at alle uddannelser på øen skulle samles under samme tag. Helt konkret betød det, at Campus Bornholm måtte flytte rundt på nogle af deres andre hold, så kabalen kunne gå op.

Takket være god kommunikation, masser af velvilje fra Campus og tæt opfølgning i det daglige, er det nu lykkedes os med en løsning, som vi alle kan være tilfredse med.

Det har i processen været tydeligt, at det er altafgørende med den tætte opfølgning og den fysiske tilstedeværelse, når en uddannelsesstation skal etableres.

Der er ingen tvivl om, at det har været meget positivt for Bornholm, at der nu er så stort et udbud, som der er i forhold til det at tage en videregående uddannelse på Bornholm.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser