Fem vismænd i København er ikke nok for De Økonomiske Råd

KURSSKIFTE: Kritikken af udflytningen af De Økonomiske Råd har fået økonomiministeren til på et lukket samråd at godkende oprettelsen af et satellitkontor i København. Overvismand Michael Svarer kalder beslutningen et lille plaster på et stort, blødende sår.

Overvismand Michael Svarer advarer om, at udflytningen af Dør vil få vidtrækkende konsekvenser også efter økonomiministerens melding om, at der kan oprettes et satellitkontor i København.
Overvismand Michael Svarer advarer om, at udflytningen af Dør vil få vidtrækkende konsekvenser også efter økonomiministerens melding om, at der kan oprettes et satellitkontor i København.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) melder nu ud, at han "imødekommer kritikken og bekymringerne, som udflytningen af Dørs har medført". Det gør han ved at tillade, at De Økonomiske Råd kan beholde fem årsværk på et satellitkontor i København. 

Beslutningen blev bekendtgjort på et lukket samråd i Folketingets Finansudvalg om udflytningen af De Økonomiske Råd onsdag 9. maj.

Ifølge Politiken, som har fået ministerens talepapir, gav Ammitzbøll udtryk for, at satellitkontoret efter hans mening betyder, at De Økonomiske Råd kan "bevare vigtige kompetencer og viden i organisationen, så fundamentet for at opretholde produktionen og kvaliteten af vismandsrapporterne – både før, under og efter flytningen til Horsens – underbygges". 

Råd ønskede ti årsværk i hovedstaden
Ifølge overvismand Michael Svarer er fem årsværk ikke nok til at ændre på de dramatiske konsekvenser af udflytningen. Rådet har på et møde med ministeriet derimod slået fast, at cirka ti årsværk – dobbelt så mange – havde kunnet opretholde kvaliteten. 

"Vi har ikke armene hævet over hovedet. Regeringens beslutning gør, at vi måske kan fastholde nogle nøglemedarbejdere lidt længere, men den ændrer ikke ved det grundlæggende problem," siger Michael Svarer til Politiken og kalder beslutningen et lille plaster på et stort, blødende sår.

Massiv kritik
Regeringens beslutning om udflytningen af De Økonomiske Råd til Horsens har affødt massiv kritik.

Sammenslutningen af finanspolitiske vagthunde i andre EU-lande, Network of EU Independent Fiscal Institutions, udsendte allerede i februar en erklæring, hvori de blandt andet skrev, at:

"Beslutningen, der vedtages under protester fra Dør og væsentlige nationale interessenter, underminerer Dørs funktionelle uafhængighed og vil sandsynligvis have en vedvarende negativ indvirkning på institutionens evne til at udøve et effektivt tilsyn med de offentlige finanser."

Siden har også PBO – OECD’s netværk af økonomiske og finanspolitiske vagthunde – udtrykt bekymring for, at tvangsudflytningen vil underminere De Økonomiske Råds uafhængighed.

0:000:00