Økonomiprofessor: “Udflyttede institutioner får mest value for money ved at være fleksible”

FLEKSIBILITET: Pendlerordning, tilskud til flytning og løntillæg. Udflyttede institutioner har en række muligheder i ærmet, når de skal forsøge at fastholde medarbejdere. Men fleksibiliteten er det afgørende, mener økonomiprofessor.

Første arbejdsdag for Geodatastyrelsens 117 medarbejdere. Her klipper energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt det røde bånd, th. Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen. 
Første arbejdsdag for Geodatastyrelsens 117 medarbejdere. Her klipper energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt det røde bånd, th. Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen. Foto: /Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Hanan ChemlaliKatja Beaula

Hvor attraktivt er det egentlig at flytte medarbejderne med i en udflytningsrunde? Som udflyttet institution er der en del, der skal overvejes i forbindelse med det. Her kan forskellige hjælpepakker og løntillæg være med til at stille de udflytningsramte medarbejdere bedre. Men er det nok til at fastholde dem?

Det spørgsmål har Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, forholdt sig til. Han opfordrer overordnet til, at de udflyttede institutioner skal have fleksibilitet med i deres overvejelser.

Giv ikke unødvendige løntillæg
Man skal ikke bare give løntillæg uden at have holdt det op imod rekrutteringen af nye medarbejdere, mener økonomiprofessoren. Han kommer med eksempler på to forskellige situationer: den verserende sag om De Økonomiske Råd, der endnu ikke er landet, og Statens Administration.

I De Økonomiske Råd har de døjet med vanskeligheder i forbindelse med rekruttering af medarbejdere.

Man skal lave en vurdering af, hvor meget ekstra arbejdskraft man skal have, og hvilket beløb man er villig til at betale for det. Det er en økonomisk kalkulation.

Per Nikolaj Bukh
Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet

“Uden at jeg kan sætte kroner og øre på, så vil jeg mene, at det bliver yderst kompliceret at skulle oprette det på ny. Der vil bytteforholdet blive temmelig meget. Her er man nok villig til mere, fordi alternativet er at ansætte nogle uden kompetencerne,” mener professoren.

I Hjørring, hvor Statens Administration blev udflyttet, udfoldede en anden type situation sig. For selv om stort set ingen medarbejdere flyttede med, gik det godt med at rekruttere nye medarbejdere.

“Det er et eksempel på, at der faktisk var temmelig mange i Nordjylland med gode kompetencer. Da lønniveauet heller ikke er højt sammenlignet med Københavnsområdet, så var det faktisk en relativt favorabel løsning fra starten af. De overvejelser skal man også gøre sig,” forklarer professoren og fortsætter:

“Man skal lave en vurdering af, hvor meget ekstra arbejdskraft man skal have, og hvilket beløb man er villig til at betale for det. Det er en økonomisk kalkulation.”

Man vinder mest på effektivitet
En ugentlig fridag mod flere arbejdstimer de øvrige dage, hjemmearbejdsdage og lignende tiltag. Der, hvor man får allermest value-for-money, er ved fleksibilitet, da man ofte kan levere det næsten gratis, fortæller økonomiprofessoren.

“Det kan være alle de situationer, hvor man egentlig skal strække sig en lille smule og måske mister en lille smule effektivitet, men hvor det betyder rigtig meget for, at medarbejderne kan få det til at fungere,” siger Per Nikolaj Bukh og fortsætter:

0:000:00