Sprognævnets udflytning blev diskuteret for lukkede døre

SAMRÅD: For at undgå stor ståhej om den kritiserede udflytning af Dansk Sprognævn til Bogense valgte Kulturudvalget at udspørge Mette Bock (LA) for lukkede døre. Regeringen fastholder udflytningen. 

Samrådet foregik onsdag formiddag og var indkaldt på vegne af hele udvalget. 
Samrådet foregik onsdag formiddag og var indkaldt på vegne af hele udvalget. 
Morten Okkels

Onsdag var en dag i de fynske udflytningers tegn på Christiansborg. Men hvor Miljøstyrelsens udfordringer blev diskuteret i åbenhed, havde Kulturudvalget valgt at udspørge kulturminister Mette Bock (LA) og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) for lukkede døre om Dansk Sprognævns flytning til Bogense.

Udvalgsformanden begrunder sin beslutning: 

"Vi ønskede ikke den store ståhej, og det giver en friere tone og bedre muligheder for at tænke højt, når det er et lukket samråd. Det var en venlig gestus fra udvalgets side med henblik på de vigtige overvejelser om, hvorvidt det nu var det helt rigtige, man havde lagt sig fast på," siger Orla Hav (S). 

Samråd kan åbnes efter begæring fra tre folketingsmedlemmer, der har sæde i udvalget. Men der har været bred enighed i Kulturudvalget om, at dørene ikke blev åbnet i denne omgang. 

Hvis stort set alle medarbejdere vælger ikke at flytte med, så skal man ansætte nye medarbejdere.

Mette Bock (LA)
Kulturminister

"Det var en fælles beslutning. Det var, fordi ministrene skulle have en chance for at give os en reel diskussion. Sådan at man ikke for eksempel kunne sige, at den eller den oplysning kunne vi ikke diskutere i et offentligt forum af hensyn til forskellige aktører, som er med i processen," siger Søren Søndergaard (EL). 

Regeringen holder kursen
Anledningen til samrådet var bekymringen for, at Bogense ligger for langt fra det akademiske miljø, som er nært forbundet med nævnets arbejde. Et talepapir fra regeringen er efterfølgende lagt online på Folketingets hjemmeside.

"Forskning er ikke begrænset til fysiske samarbejder. Og de danske universiteter samarbejder ikke kun lokalt og regionalt, men i høj grad også nationalt og internationalt. Danske forskere samarbejder med hele verden. I det perspektiv er der ikke langt fra Bogense til universiteterne – heller ikke fysisk," sagde uddannelsesminister Tommy Ahlers.

Med andre ord ligger flytningen fast, selv om blandt andet Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier, har kritiseret valget af beliggenhed i flere omgange. Status quo blev da også bekræftet efter samrådet.

"Hvis stort set alle medarbejdere vælger ikke at flytte med, så skal man ansætte nye medarbejdere," sagde Mette Bock til TV 2/Fyn.

0:000:00