Evaluering: Ngo'er skal styrke samarbejdet i Syd

CIVILSAMFUND: Danske ngo'er skal i højere grad vurderes ud fra deres evne til at skabe merværdi igennem partnerskaber med lokale ngo'er, anbefaler ny evaluering af civilsamfundsstrategien. De mest omstillingsparate ngo'er overlever, lyder det fra MS.
Ngo'er i Syd har flere muligheder for direkte adgang til støtte fra andre kilder i deres hjemlande, står der blandt andet i ny evaluering af den danske civilsamfundsstrategi.
Ngo'er i Syd har flere muligheder for direkte adgang til støtte fra andre kilder i deres hjemlande, står der blandt andet i ny evaluering af den danske civilsamfundsstrategi.Foto: Julien Harneis
Kasper Frandsen

Det er en ny verden, og pengene strømmer nye veje. Og de ngo'er, der overlever, er dem, der har noget nyt at byde på.

Frans Mikael Jansen
Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke
Fakta
I evalueringen af civilsamfundsstrategien er der tre overordnede anbefalinger:
  • Erstat denne nuværende civilsamfundsstrategi med en civilsamfundspolitik, der er tænkt ind i den danske strategi for udviklingssamarbejde "Retten til et bedre liv".

  • Tydeliggør, hvordan danske ngo'er bidrager gennem fleksible og effektive partnerskaber med ngo'er i Syd.

  • Udvikl et større mangfoldighed i støttemuligheder for at imødekomme forskellighederne i civilsamfundene.

Kort om evalueringen:

Danidas civilsamfundsstrategi blev til i 2000 og opdateret i 2008. I 2012 blev der iværksat en evaluering for at undersøge, om og hvordan strategien er blevet anvendt og for at give anbefalinger til fremtidig dansk støtte til civilsamfundsudvikling i Syd.

Evalueringen blev gennemført i perioden september 2012 - februar 2013 af konsulenter fra det britiske firma INTRAC, svenske Indevelop og danske Tana. Den er baseret på studier og landebesøg i Uganda og Nepal, suppleret med fjernstudier af civilsamfundsstøtte til Tanzania og Somalia, interview med aktører i både Danmark og i Syd samt et elektronisk spørgeskema udsendt til ca. 1.000 civilsamfundspartnere i 11 lande i Syd.

Lokale ngo'er i udviklingslande bliver dygtigere og stærkere, og presset på danske ngo'er for at vise klare resultater i deres samarbejde med ngo'er i Syd øges markant i disse år.

Derfor er det vigtigt, at danske ngo'er skaber nye, innovative partnerskaber med ngo'er i Syd og bliver bedre til at vise, at de rent faktisk skaber en merværdi i forhold til at sende penge direkte til landene eller ngo'erne i udviklingslande.

Sådan lyder en af anbefalingerne i en ny evaluering af den danske civilsamfundsstrategi, der fastlægger de overordnede rammer, principper og mål for den danske bistand, som går via de ikke-statslige organisationer.

"Dynamikken i partnerskaberne mellem danske ngo'er og deres sydlige partnere skifter, når ngo'er i Syd har flere flere muligheder for direkte adgang til støtte fra andre kilder i deres hjemlande. Danske ngo'er vil fremover i højere grad skulle vise, hvordan støtte fra Danida gør dem i stand til at skabe merværdi til deres partnerskaber med sydlige ngo'er," står der i evalueringen.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024