"Fattigdomslommer skal bekæmpes med handel"

INTERVIEW: Erhvervsprogrammer og ikke traditionel bistand skal bekæmpe fattigdomslommer i de rigeste udviklingslande. Det mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der ønsker større viden om og fokus på eksport hos ambassademedarbejdere.
Tirsdag den 13. maj 2014 rundede handel- og udviklingsminister Mogens Jensen 100 dage på sin ministertaburet.
Tirsdag den 13. maj 2014 rundede handel- og udviklingsminister Mogens Jensen 100 dage på sin ministertaburet.Foto: ft.dk
Kasper Frandsen

Medarbejdere i udviklingslande skal i højere grad både arbejde med bistand og handel, i stedet for at de enten arbejder med det ene eller det andet.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Med samlægning af handels- og udviklingsministerposten blev flere danske job for udviklingspengene det store, nye politiske projekt for den nye minister.

Det skulle bedre samspil mellem de to politikområder sørge for, lød det fra den nye handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S).

Tirsdag den 13. maj 2014 rundede han så 100 dage på ministertaburetten.

Dokumentation

Andre fokusområder for Mogens Jensen i den nærmeste fremtid:

Den folkelige forankring
"Jeg er meget optaget af den folkelige forankring. Vi skal styrke opbakningen og forståelse for, hvorfor vi giver udviklingsbistand. Og der er bred politisk opbakning til at løfte den opgave. I den forbindelse arbejder vi med en række nye initiativer, der kommer i løbet af året.

Det er især en stor udfordring, at en alt for stor andel ikke tror, at udviklingsbistanden nytter noget. Så vi har en opgave med at fortælle, at bistand nytter noget. Samtidig skal vi også turde fortælle, at der kan være problemer.

Er der behov for flere penge til den opgave, som blandt andet din parti-kollega Mette Gjerskov siger, hvis den dagsorden skal løftes. Er du enig i det?

"Vi kan altid bruge flere ressourcer. Det vender vi tilbage til, når vi skal i gang med at forhandle. Men jeg er ikke sikker på, at det er hovedløsningen. Det handler også om, hvordan man bruger de penge, der allerede bliver brugt på u-landsoplysning." 

Post-2015-mål
"Vi har et stort arbejde med at påvirke FN-processen om de mål, der skal erstatte FN's nuværende fattigdomsmål i 2015. så vi kan få nogle af de vigtige prioriteringer i spil. Det skal også være en del af den folkelige diskussion, så folk engageres i kampen for de danske prioriteter, der især handler om bæredygtig udvikling og bekæmpelse af klimaforandringer. Hvis vi ikke gør det, går det udover de fattigste lande.

Derudover er kvinders rettigheder samt seksuel og reproduktiv sundhed vigtige emner. Kvinders rettigheder er under pres fra især konservative lande, og derfor skal Danmark kæmpe endnu mere her."


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00