Flere penge og mere frihed til investeringer i ulande

VÆKST: Regeringen har afsat flere penge til Investeringsfonden for Udviklingslande, der også får mulighed for at finde samarbejdspartnere udenfor Danmark. Det skal skabe bæredygtig vækst og nye job i ulandene. Forsker frygter mindre kontrol.

Vestas byggede vindmøller ved Lake Turkana i Kenya. Projektet er støtte af blandt andet Investeringsfonden for Udviklingslande.
Vestas byggede vindmøller ved Lake Turkana i Kenya. Projektet er støtte af blandt andet Investeringsfonden for Udviklingslande.Foto: IFU
Kasper Frandsen

Vi er en slag motor, der bliver ved med at genere penge til nye investeringer i udviklingslandene.

Torben Huss
Vicedirektør i IFU

Der skal mere drøn på de danske investeringer i vækst og nye job i udviklingslandene.

Derfor vil regeringen med sit finanslovudspil for 2017 sikre ekstra penge og større frihed til Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

”Det er ingen unik dansk trend. Mange europæiske lande opruster deres nationale IFU’er. Det er et udtryk for, at man vil styrke den private sektor i udviklingslandene for at skabe job og overføre teknologi,” siger han og fortsætter:

Dokumentation

IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande er en dansk fond, som blev oprettet ved lov i 1967.

IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, som ønsker at gøre forretning i udviklingslande og emerging markets. IFU er derudover fund manager for flere andre investeringsfonde som for eksempel Klimainvesteringsfonden, IFU Investment Partners, den Arabiske Investeringsfond og Landbrugsinvesteringsfonden.

Fonden formål er ifølge loven:

§ 9. Med henblik på at fremme den erhvervsmæssige udvikling i udviklingslande kan Investeringsfonden for Udviklingslande fremme investeringer i disse lande i samvirke med dansk erhvervsliv. Fonden er en selvejende institution. 

I alt har fonden modtaget tre milliarder kroner fra den danske stat, der så har fået 4,6 milliarder kroner igen fra fonden over årene. Egenkapitalen er på ca. tre milliarder kroner.

IFU investerer årligt i 40-50 projekter eller virksomheder. Og i perioden 2009-2014 har det gennemsnitlige årlige afkast været på 12,1 procent.

Investeringerne er 2/3-dele i aktiekapital, mens 1/3-del er lån. 


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00