Kommentar af 
Mattias Söderberg

COP27 åbner med skænderi om klimakompensation til de fattigste lande – et nødvendigt skænderi

Der var allerede ved klimatopmødets åbning uenighed om økonomisk støtte til udviklingslande, der rammes hårdt af klimakatastrofer. Forhandlingerne i de kommende to uger ser ud til at blive svære, skriver Mattias Söderberg. 

De kommende ugers forhandlinger på klimatopmødet COP27 ser ud til at blive svære. Selv dagordenen til forhandlingerne blev så svær at enes om, at topmødets åbning måtte udskydes en time, skriver Mattias Söderberg.<br><br>
De kommende ugers forhandlinger på klimatopmødet COP27 ser ud til at blive svære. Selv dagordenen til forhandlingerne blev så svær at enes om, at topmødets åbning måtte udskydes en time, skriver Mattias Söderberg.

Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix
Mattias Söderberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Allerede da klimatopmødet COP27 åbnede søndag morgen i Sharm el Sheik, blev det klart for enhver, at de kommende dages klimamøder og -forhandlinger bliver svære.

Selv dagsordenen til de forhandlinger, der har en afgørende betydning for klodens fremtid, var svær at enes om. Åbningen måtte udskydes en time, førend deltagerne endelig nikkede til formuleringen af et helt særligt punkt til dagsordenen.

Punktet handler om de klimarelaterede katastrofer og de tab og skader, som flere og flere mennesker – særligt i udviklingslandene – oplever. Et aktuelt eksempel er mennesker i Pakistan og Nigeria, der har set deres hjem og livsgrundlag blive skyllet væk af store oversvømmelser. Oversvømmelser, som er relateret til klimaforandringerne.

Udviklingslandene oplever det stærkt frustrerende og voldsomt uretfærdigt, at de rige lande, der udleder flest drivhusgasser, undsiger sig ansvaret for de konsekvenser, som rammer udviklingslandene hårdest.

Udviklingslandene vil derfor have en drøftelse, som forpligter parterne til at tage beslutninger om at hjælpe samfund, der oplever tab og skader. Modsat vil de rige lande og specielt USA alene drøfte udfordringerne, men ikke på mødet tage konkrete beslutninger om penge til tab og skader. 

Læs også

Derfor er diskussionen om hjælp til de lande og mennesker, der bliver ramt af klimarelaterede katastrofer, svær og kontroversiel. 

Danmark er som det eneste af verdens rige lande gået ind i debatten om tab og skader med en pose penge. 100 millioner danske kroner på årets finanslov skal bruges til at hjælpe samfund, som er ramt af klimarelaterede katastrofer. Det er et flot og et diplomatisk træk, da velvilje og penge skaber en god mulighed for en mere konstruktiv dialog med udviklingslandene.

Men med den politiske situation i Danmark, hvor vi venter på en ny regering, er det begrænset, hvor meget de danske diplomater kan engagere sig i debatten.

Støtten skal øges til de udviklingslande, der er hårdest ramt af konsekvenserne af klimakatastrofer. Og der skal drastiske initiativer til for at skrue op for den grønne omstilling i både rige og fattige lande.

Mattias Söderberg
Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Det er stadig usikkert, om en dansk minister overhovedet kommer til at deltage i klimatopmødet, og derfor også usikkert, om Danmark kan bruge den gode relation med udviklingslandene til noget på dette års møde. 

Gode relationer bliver der ellers stærkt brug for. Forhandlingerne i de kommende to uger bliver svære, og ud over de forskellige klimapositioner, risikerer geopolitik om Ukraine, fødevaresikkerhed, inflation og energi også at spille en rolle. 

Trods tilstedeværelsen af de øvrige vigtige temaer ved COP27 håber jeg, at klimaforhandlingerne kan levere resultater. Mennesker i udviklingslande oplever oversvømmelser, tørke og ekstrem varme og kan ikke vente. Vi skal handle, og det skal være nu.  

Støtten skal øges til de udviklingslande, der er hårdest ramt af konsekvenserne af klimakatastrofer. Og der skal drastiske initiativer til for at skrue op for den grønne omstilling i både rige og fattige lande. 

Der er meget på spil, og det er nu, at FN-samarbejdet skal stå sin prøve.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00