Investeringschef: Det skal være god forretning at redde verden

INTERVIEW: Med blikket fast rettet mod den økonomiske bundlinje laver Klimainvesteringsfonden under IFU i samarbejde med virksomheder investeringsprojekter i udviklingslande. Det er hverken udviklingsbistand eller erhvervsstøtte, men risikovillig kapital, siger vicepræsident i IFU, Reik Haahr Müller.

Foto: Lake Turkana Wind Power
Lise-Lotte Skjoldan

Det burde være en dårlig ide.

Som investeringsobjekt er der ikke meget, der taler for, at rejsningen af 365 vindmøller i det nord-vestlige Kenya ville få pensionskasserne til at vende tommelen opad.

Og når man i købet medregner, at der også skulle bygges 200 kilometer vej samt etableres en over 400 kilometer transmissionslinje for at koble parken til det nationale el-net, så skulle projektet være dødfødt.

Dokumentation

IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande er en dansk fond, som blev oprettet ved lov i 1967.

IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, som ønsker at gøre forretning i udviklingslande og emerging markets. IFU er derudover fund manager for flere andre investeringsfonde som for eksempel Klimainvesteringsfonden, IFU Investment Partners, den Arabiske Investeringsfond og Landbrugsinvesteringsfonden.

Fonden formål er ifølge loven:

§ 9. Med henblik på at fremme den erhvervsmæssige udvikling i udviklingslande kan Investeringsfonden for Udviklingslande fremme investeringer i disse lande i samvirke med dansk erhvervsliv. Fonden er en selvejende institution. 

I alt har fonden modtaget tre milliarder kroner fra den danske stat, der så har fået 4,6 milliarder kroner igen fra fonden over årene. Egenkapitalen er på ca. tre milliarder kroner.

IFU investerer årligt i 40-50 projekter eller virksomheder. Og i perioden 2009-2014 har det gennemsnitlige årlige afkast været på 12,1 procent.

Investeringerne er 2/3-dele i aktiekapital, mens 1/3-del er lån. 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024