Debat

Lukning af dansk kontor i Niger får skarp kritik

DEBAT: Nedlægningen af kontoret kan svække de planlagte programmer, men endnu værre medvirke til at lægge politikken for fred og stabilitet i Sahel i ruiner, skriver Venskabsforeningen Danmark Niger i et åbent brev.
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Venskabsforeningen Danmark Niger

* Åbent brev til Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) og Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Fredag 17. januar modtog vi meddelelsen om, at Danmarks Repræsentationskontor i Niger lukkes med udgangen af dette år. Beslutningen er uventet og uforståelig oven på de sidste års opgradering af repræsentationskontoret og sektorprogrammerne, sammen med en forståelse af Nigers rolle som stabiliserende faktor mellem konfliktfyldte nabolande.

Kontekst:

  • Niger er et af verdens fattigste lande, som bliver stadig hårdere ramt af tilbagevendende
    fødevarekriser som følge af klimaforandringer.
  • Siden 1990 har Niger gennemgået en åben demokratiseringsproces, som i de senere år er blevet konsolideret. Niger optræder nu som den gode elev i klassen, men demokratiet er fortsat truet af udbredt analfabetisme i et land, hvor langt hovedparten af
    befolkningen lever på kanten af det mulige.
  • Niger er en nøgleaktør i fred og stabilisering i Sahel, geografisk placeret mellem:
Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Nigerias urolige nordlige stater, hvor aktiviteter og indflydelse fra den islamistiske gruppe Boko Haram spreder sig ind over Nigers sydlige grænser.

Mali, hvor situationen i nord stadig ikke er fuldt ud under kontrol, trods den militære intervention. I Niger har krisen medført flygtningestrømme, samt væbnede grupper der bruger landet som ly eller blot gennemgang. Nigers håndtering af tuareg-flugten fra Libyen efter Gadaffi-regimets sammenbrud forhindrede, at krisen i Mali bredte sig til Niger.

Libyen, hvis sydlige regioner er tilholdssted for terroristgrupper. Terroristgrupperne samarbejder aktivt hen over grænserne i regionen, herunder Niger.

Vi frygter, at nedlægningen af kontoret kan svække de planlagte programmer, men endnu værre, at den kan være medvirkende til at lægge politikken for fred og stabilitet i Sahel i ruiner.

Venskabsforeningen
Danmark Niger

Niger har valgt en klar samarbejdspolitik med internationale partnere på alle niveauer, både regeringssamarbejder, militære samarbejder og samarbejde med civilsamfundsorganisationer, med henblik på aktivt at bekæmpe disse meget alvorlige trusler og undgå udbredelsen af terrorisme og ekstremisme.

En sådan politik har sin pris for et land, der kun har begrænsede ressourcer til rådighed, og man skal ikke være blind for, at pengene bl.a. tages fra de allerede alt for begrænsede sociale programmer.

Danmarks rolle
Danmark har som en af de få donorer været en stabil støtte for progressive kræfter og spillet en central rolle gennem et langvarigt bistandssamarbejde i landet siden
1974. Til forskel fra mange andre lande har Danmark opretholdt dette samarbejde
i gode perioder, men især også gennem de vanskelige perioder, for eksempel i midten af 90'erne, hvor Danmark støttede den uafhængige valgkommission.

Eller i 2010, hvor Danmark støttede Nigers tilbagevenden til demokratiet efter militærkuppet.

Denne fortsatte støtte er blevet bekræftet, senest under modtagelsen af Nigers udenrigsminister, Mohamed Bazoum, i oktober 2012 med en efterfølgende opgradering af både sektorprogrammer og bemanding på Repræsentationskontoret. Som respons på dette gode samarbejde er Niger nu ved at etablere en ambassade i København.

Udviklingsbistand
Som Udenrigsministeriet (UM) selv formulerer det på sin hjemmeside, er "Danmark én af relativt få donorer i Niger og har selv med et begrænset program betydelig indflydelse". Niger har indtil nu kun modtaget begrænsede midler på grund af svage institutioner med begrænset kapacitet til at modtage og forvalte midler.

Nigers regerings målrettede indsats og styrkelsen af repræsentationskontoret har gjort det muligt trinvist at øge bistanden på forsvarlig vis. Repræsentationskontoret har således gennem en yderst proaktiv og vellykket dialog med myndighederne kunnet gennemføre de intentioner, som ligger i Danidas nye strategi: "Retten til et bedre liv", hvor fattigdom skal bekæmpes med menneskerettigheder og økonomisk vækst, men hvor dimensionen "stabilitet og beskyttelse" spiller en væsentlig rolle, både for myndighederne og for befolkningen.

Den danske tekniske indsats er meget værdsat i Niger. Mest kendt er nok den kontinuerlige indsats på vandområdet, ligesom Det Danske Institut for Menneskerettigheders træning af sikkerhedsstyrkerne i respekt for menneskerettigheder i deres daglige arbejde. Det sidste har bidraget væsentligt til at reducere antallet af uhensigtsmæssige konfrontationer med
befolkningen.

Danske ngo'er
Også en række danske ngo'er er aktive i Niger, såsom CARE DK, Caritas, Genvej til Udvikling, Læger Uden Grænser, Røde Kors og Red Barnet, hvis indsats i forhold til forbedring af kvinders rettigheder, styrkelse af civilsamfundet og sikrere adgang til fødevarer er med til at styrke Danmarks særlige position i Niger. Danmarks store styrke er, at de ikke agerer som enkelte bidragsydere til en udviklingsproces, men som eksponenter for den særlige danske tilgang, koordineret og støttet af den samarbejdsstrategi, som det Danske Repræsentationskontor i Niger har stået for gennem en årrække.

Væsentlige resultater er således opnået gennem engagement, kontinuitet og dialog med nøglepersoner i landet, såsom Nigers udenrigsminister og en lang række personligheder, både fra den offentlige verden og fra civilsamfundet. Den formelle danske tilstedeværelse i Niger har sikret indflydelse og støtte til de danske programmer og har været en nøglefaktor for indflydelse og flow af information mellem Niger og Danmark. For den danske ressourcebase har det konkret betydet adgang til informationer, sikkerhedsrådgivning samt sikring af goodwill i det udførte arbejde.

Samarbejdet skal fortsætte
Danmark har gjort og gør en synlig forskel i det fattige Niger: Den danske tilgang, som promoverer deltagelse, ejerskab og styrker god regeringsførelse, er meget værdsat i Niger. Alle erfaringer viser, at for at opnå positive resultater kræves tilstedeværelse og en tæt dialog med positive kræfter. På grund af Nigers placering i orkanens øje er den opnåede balance internt i landet konstant under hårdt pres.

Vi frygter, at nedlægningen af kontoret kan svække de planlagte programmer, men endnu værre: at den kan være medvirkende til at lægge politikken for fred og stabilitet i Sahel i ruiner. En politik, der er blevet fremmet de seneste år, og som med tålmodighed viser sig at virke.  

Det er derfor vores kraftigste opfordring, at Danmark fortsætter og styrker niveauet for samarbejdet med Niger gennem et repræsentationskontor i Niger. Der er nu, vi skal opretholde støtten til de demokratiske tiltag og kræfter i landet som en modvægt til den massive påvirkning fra antidemokratiske kræfter fra nord og syd. Det er nu, Danmark skal vise mod og kontinuitet i endnu en kritisk fase af Nigers udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00