Debat

Chefrådgiver: Klima og udviklingspolitik skal kobles sammen, men klimaprojekter må ikke finansieres af udviklingsbistand

Udviklingsprojekterne skal tage højde for både klimatilpasning og grøn omstilling, men klimaprojekter skal ikke finansieres med udviklingsbistand. Vi løser ingen verdensmål uden samtænkning, skriver chefrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg.

Vi arbejder aktivt med at integrere klima i vores programmer.
Det betyder for eksempel, at vi inkluderer solceller, når der er brug for elektricitet til vanding, og at der plantes træer for at modvirke jordskred, skriver Mattias Söderberg.
Vi arbejder aktivt med at integrere klima i vores programmer. Det betyder for eksempel, at vi inkluderer solceller, når der er brug for elektricitet til vanding, og at der plantes træer for at modvirke jordskred, skriver Mattias Söderberg.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Mattias Söderberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaforandringerne har en afgørende effekt på udviklingen i verdens fattigste lande.

Uden klimatilpasning risikerer den vækst og udvikling, som mange lande har oplevet at blive rullet tilbage.

Landbruget, og dermed fødevaresikkerheden, er selvfølgelig sårbart, men andre områder, som for eksempel arbejdet med demokrati, menneskerettigheder eller ligestilling, påvirkes også.

Læs også

Mange studier dokumenterer for eksempel, hvordan kvinder kommer under pres, når de skal gå længere for at finde vand, eller når familien skal flygte fra oversvømmelser.

Samtidigt påvirker traditionelle bistandsprojekter også klimaet, da de bruger energi, eller producerer affald.

Udviklingsbudgettet er ikke til klimaprojekter

I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi aktivt med at integrere klima i vores programmer.

Det betyder for eksempel, at vi inkluderer solceller, når der er brug for elektricitet til vanding, at der plantes træer for at modvirke jordskred og at minerydning finder sted på en mere miljøvenlig måde.

Indtil videre er det desværre ikke en aftale, som rige lande følger, og derfor bliver mange rendyrkede klimaprojekter finansieret med udviklingsbistand.

Mattias Söderberg
Klimarådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Så ja - klima og udvikling skal tænkes sammen.

Men selv om alle udviklingsprojekter kan relateres til klima, skal alle klimaprojekter ikke relateres til udvikling.

Vedvarende energi er for eksempel godt for klimaet, men hvis det kun er den rige del af en befolkning, som får adgang til elektricitet, bliver udviklingseffekten meget begrænset.

De gode klimaprojekter har effekt, og er vigtige.

Men finansieringen bør ikke tages fra udviklingsbudgettet.

De gode klimaprojekter, som ikke har et fattigdomsfokus, bør derfor finansieres med nye og additionelle midler.

Det har verdenssamfundet i øvrigt allerede aftalt i FN-regi med aftaler om, at klimapenge skal være ”nye og additionale".

Indtil videre er det desværre ikke en aftale, som rige lande følger, og det er derfor mange rendyrkede klimaprojekter bliver finansieret med udviklingsbistand.

Vi løser ingen verdensmål uden samtænkning

Når klima- og udviklingsprojekter tænkes sammen, så skal det gøres grundigt og fra start.

Udviklingsprojekterne skal tage højde for både klimatilpasning og grøn omstilling. Og klimaprojekter skal have et tydeligt og integreret fokus på udvikling og fattigdomsbekæmpelse.

Uden sammentænkning af udviklings- og klimabistand løser vi hverken klimakrisen eller de andre verdensmål.

Mattias Söderberg
Klimarådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Et eksempel på aktiviteter der kombinerer både klima og udvikling er træplantning og andre naturbaserede projekter.

Træerne optager CO2 fra atmosfæren og mindsker samtidigt risikoen for jordskred. Men de giver også skygge, øget biodiversitet og et lokalt forbedret miljø.

Det giver de lokale landmænd en større høst, en højere indtægt, og mulighed for at sende børn i skole.

Der er ingen tvivl om, at uden sammentænkning af udviklings- og klimabistand løser vi hverken klimakrisen eller de andre verdensmål.

Og det ligger lige til højrebenet for Danmark at vise vejen med den første minister i verden med ansvar for både udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Potentialet er enormt, men meget afhænger af, hvordan indsatserne kobles og finansieres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00