Debat

Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål: Grib krisetidens muligheder for en grønnere omstilling

Regeringen må ikke glemme bæredygtigheden i denne krisetid. Omstillingen til et mere grønt og ansvarligt erhvervsliv og samfund kan faktisk være med til at løse mange af udfordringerne, skriver blandt andet Steen Gade.

Vi vil opfordre regeringen til at gribe de muligheder, vi står i lige nu, og sørge for at vejlede danske virksomheder og myndigheder i, hvordan de omstiller sig, og griber forretningspotentialerne i den grønne og ansvarlige omstilling, skriver Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål.
Vi vil opfordre regeringen til at gribe de muligheder, vi står i lige nu, og sørge for at vejlede danske virksomheder og myndigheder i, hvordan de omstiller sig, og griber forretningspotentialerne i den grønne og ansvarlige omstilling, skriver Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark befinder sig sammen med resten af verden i en usikker tid med en høj inflation og en europæisk energikrise, som har medført tårnhøje energipriser og en meget usikker forsyningssituation. Krisen påvirker både erhvervslivet, som rammes på deres produktion, men også almindelige borgere, der rammes i deres privatøkonomi. 

Det er vigtigt, at vi i denne situation ikke tyer til løsninger, der sætter den grønne og bæredygtige omstilling i anden række. Vi skal huske den lange bane og de internationale forpligtelser, vi som samfund har påtaget os. Her tænker vi blandt andet på Paris-aftalen og FN’s Verdensmål, som realiseres frem mod 2030.

Vi tror faktisk på, at hvis vi prioriterer bæredygtighedsdagsordenen, så kan virksomheder og samfundet vinde. Eksempelvis kan den grønne og cirkulære omstilling helt konkret være med til at sænke virksomhedernes klimabelastning og reducere deres forbrug og ressourcer. Dette vil både gavne virksomhedernes egen økonomi i en tid med tårnhøje energipriser – og så er det samtidig godt for klimaet, og det er dermed med til at opfylde vores internationale forpligtelser.

Det grønne forgangslands akilleshæl

Danske virksomheder skal være i front, når det kommer til grønne og socialt ansvarlige løsninger. Danmark er et lille land med et samlet lille aftryk på verden, men målt per indbygger, har vi desværre et højt aftryk på planeten. Det er det grønne foregangslands akilleshæl.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Steen Gade, formand for Rådet for Samfundsansvar og verdensmål
  • Louise Koch, Director, Global Sustainability Strategy & Innovation, Dell Technologies
  • Marie Gad, Chef for Global Bæredygtighed og Udvikling, Dansk Industri,
  • Lene Espersen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder,
  • Sara Krüger Falk, direktør, Global Compact Network Denmark
  • Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør, Dansk Erhverv
  • Thomas Bagge Olesen, ledende partner, Den Sociale Kapitalfond
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Kenneth Lindharth Madsen, Chef for Handel & Marked, Landbrug & Fødevarer
  • Anne Gadegaard, Sustainability data manager, Pandora
  • Birgitte Søgaard Holm, direktør, Finans Danmark

Vi skal derfor omstille os og gøre grøn innovation og ansvarlighed til styrkepositioner og en eksportvare for Danmark. Mange virksomheder er allerede i front på denne dagsorden, og det skal vi udnytte og bygge videre på.

Vi er gode til at samarbejde og skabe dialog på tværs af sektorer i Danmark. Det er vores Råd for Samfundsansvar og Verdensmål også et eksempel på. Vi består af repræsentanter fra virksomheder, erhvervs- og interesseorganisationer, fagbevægelsen, NGO’er og offentlige myndigheder.

Rådet har for nylig afleveret en række anbefalinger til regeringen om, hvordan vi styrker omstillingen til cirkulær økonomi og udnytter potentialerne heri, samt hvordan vi styrker due diligence for bæredygtighed – både virksomheder og myndigheder.

I forhold til due diligence for bæredygtighed, så bliver det et område, der får større betydning for virksomheder og myndigheder de kommende år, når der ligger et færdigt direktiv om due diligence for bæredygtighed klar.

Overordnet set betyder due diligence, at man som virksomhed skal have processer på plads for at kunne identificere, forebygge, afhjælpe og redegøre for aktuelle og potentielle krænkelser og negative påvirkninger af mennesker, samfund og miljø, som er afledt af virksomhedens aktiviteter. Det gælder både i egen virksomhed, i leverandørkæden og hos forretningsforbindelser.

Due diligence-direktivet er blot ét ud af mange initiativer fra EU, der handler om ansvarlig virksomhedsadfærd. Der har de seneste år været stort fokus på, at få landene og virksomheder til at blive mere grønne, ansvarlige og bæredygtige.

Det så vi blandt andet med den europæiske Green Deal, der skal sikre bæredygtig og klimaneutral vækst i EU. Samtidig har EU præsenteret et direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD), en taksonomi for bæredygtige investeringer og der forventes at komme direktiver om at gøre produkter mere bæredygtige.

Grib mulighederne

Vi er i Rådet optagede af, at de nye regler gennemføres på en måde, så det bliver så enkelt som muligt for virksomhederne. Så vil det blive en fordel for de danske virksomheder at komme i gang så tidligt som muligt.

Vi skal omstille os og gøre grøn innovation og ansvarlighed til styrkepositioner og en eksportvare for Danmark. Mange virksomheder er allerede i front på denne dagsorden, og det skal vi udnytte og bygge videre på.

Steen Gade, Louise Koch m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen

Vi vil derfor opfordre regeringen til at gribe de muligheder, vi står i lige nu, og sørge for at vejlede danske virksomheder og myndigheder i, hvordan de omstiller sig, og griber forretningspotentialerne i den grønne og ansvarlige omstilling, og selv udvise markant lederskab ved at sikre høje krav i offentlige indkøb. Regering bør samtidig arbejde for, at EU-reglerne lander på en måde, så der sikres ensartede minimumsregler for håndhævelse på tværs af EU-landene.

Så kære regering – glem endelig ikke bæredygtigheden i denne krisetid. Omstillingen til et mere grønt og ansvarligt erhvervsliv og samfund kan faktisk være med til at løse mange af udfordringerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Louise Koch

Direktør for global social impact, forretningsstrategi og kunderelationer, Dell Technologies
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2006)

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00