Senior-forsker: "Vi agerer, som om vi stadig kan diktere løsninger til vores sydlige naboer"

ASYLFORSLAG: Det bliver mere end vanskeligt at realisere S-vision om en asylcenter i Nordafrika, vurderer DIIS-forsker. Men Marokko kunne måske være med på idéen, lyder det.

Rasmus Dahl Løppenthin

Vi har jo selv bombet den oplagte go-to-partner, nemlig Gaddafi i Libyen.

Rasmus Boserup
Seniorforsker, DIIS

Når Socialdemokratiet foreslår at etablere et asylcenter i et ikke nærmere defineret nordafrikansk land, er det ikke kun et forsøg på at håndtere et politisk problem.

Det er også et symptom på, at en lang række politikere i Vesten hænger fast i en verden af i går – eller måske endda af i forgårs.

Det vurderer Rasmus Boserup, som er er seniorforsker ved DIIS.

Dokumentation

Det foreslår Socialdemokratiet

  • Danmark skal oprette et modtagecenter uden for Europa. Muligheden for at opnå ophold i Danmark ved spontant at søge asyl på dansk jord fjernes.
  • I stedet vil spontane asylansøgere fremover blive sendt til et modtagecenter, hvor de også vil få deres sag behandlet. 
  • Modtagecentret skal etableres i et såkaldt sikkert tredjeland efter aftale med regeringen i landet.
  • Hvis man får afslag på sin ansøgning om asyl, har man ikke behov for beskyttelse eller udsigt til lovligt at få ophold i Europa. Man sendes hjem til det land, man kommer fra.
  • Tilkendes man asyl, skal man enten integreres i det land, som kommer til at huse centret, eller alternativt overføres til en FN-flygtningelejr i samarbejde med UNHCR.
  • Derfor vil Danmark øge bidraget til FN for at finansiere, at organisationen overtager ansvaret for de flygtninge, der har fået tilkendt asyl i modtagecentret.
  • Samtidig foreslår S, at vi igen begynder at modtage kvoteflygtninge.

0:000:00