Anmeldelse af 
Mathilde Hjort Bressum

Ung venstrepolitiker: Tankevækkende bog om tøjindustrien får dig til at genoverveje din næste shoppingtur

Julie Bundgaards bog viser den globale uretfærdighed i de vestlige landes overforbrug, der presser fabriksarbejdere til at arbejde sig selv til blods til en alt for lav løn. Hun overbeviser mig hele vejen om, at sætte spørgsmålstegn ved mit eget forbrug i en bog, jeg vil anbefale alle med tøj på kroppen at læse, skriver Mathilde Hjort Bressum.

Forfatteren stiller netop spørgsmål ved den stigende forbrugerkultur, der er i vestlige lande og hvad vi egentligt tillader, når man bliver ved med at efterspørger mere og billigere tøj, skriver Mathilde Hjort Bressum. (Arkivfoto: tøjfabrik i Bangladesh)
Forfatteren stiller netop spørgsmål ved den stigende forbrugerkultur, der er i vestlige lande og hvad vi egentligt tillader, når man bliver ved med at efterspørger mere og billigere tøj, skriver Mathilde Hjort Bressum. (Arkivfoto: tøjfabrik i Bangladesh)Foto: Rafiqur Rahman/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathilde Hjort Bressum
Der er blod på dit tøj, Julie
Julie Lehman Bundgaard
Lydbog, spilletid: 2 timer og 56 minutter, udkom 17. april 2023, North Audio Publishing


Forestil dig, at du står midt i en stor fabrik i et fjernt og fremmed land. Lyden af syning og maskiner fylder lokalet, og du kan lugte lugten af kemikalier og sved. Omkring dig ser du rækker af ansigtsløse arbejdere, som syr tøj til den globale modeindustri. Deres ansigter er trætte og matte, og deres øjne er fyldt med en tristhed, du aldrig har set før.

Det er i denne verden, forfatteren Julie Bundgaard tager dig med ind i sin bog 'Der er blod på dit tøj, Julie'. Gennem sine ord og historier, bringer hun dig tæt på virkeligheden for de ansatte i fast fashion-industrien. En verden, hvor underbetalte arbejdere og dårlige arbejdsforhold er hverdagen, og hvor forbrugerne bærer ansvaret for denne situation gennem deres overforbrug.

Bundgaards bog er en øjenåbner, der stiller skarpt på mørkesiderne af en industri, som vi alle er en del af. En industri, hvor prisen for vores billige tøj er højere end vi nogensinde kunne forestille os. Gennem sine ord formår Bundgaard at skabe en følelsesmæssig forbindelse mellem læseren og de ansatte i fabrikken, og efterlader dig med en følelse af ansvar og en vilje til at gøre en forskel.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00