Eksperter: Amerikansk afstemning om Iran er ikke afgørende

IRAN: Mens amerikanske politikere debatterer, om Kongressen skal løfte amerikanske sanktioner mod Iran, efter atomaftalen blev indgået i juli, har flere EU-lande travlt med at genoptage det økonomiske og politiske forhold med Iran.

Foto: State Department
Michelle Arrouas

Til september skal den amerikanske kongres stemme om atomaftalen med Iran, men uanset hvad resultatet af afstemningen om, hvorvidt USAs sanktioner mod Iran skal løftes bliver, så vil det være umuligt for USA at få genindført de internationale økonomiske sanktioner, der tvang Iran til forhandlingsbordet.

Det vurderer flere eksperter, mens debatten om aftalen, der skal sikre at Irans atomprogram udelukkende har civile formål og ikke er sigtet mod at bygge en atombombe, fortsat raser i USA.

De fem andre lande, der var med til at forhandle aftalen på plads – aftalen blev forhandlet af de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd (USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien) og Tyskland – er nemlig allerede i fuld gang med at genoptage og udbygge relationerne til Iran.

Både Italien og Frankrig har inviteret den iranske præsident Rouhani på officielt statsbesøg, og flere europæiske lande har været eller er på vej til den iranske hovedstad Tehran med handelsdelegationer ledet af ministre.

“Blækket på aftalen var knap nok tørt, før Tyskland og Frankrig rejste til Tehran med kæmpe handelsdelegationer. Det er helt tydeligt, at de er i fuld gang med at lave aftaler,” siger Søren Schmidt, Iran-ekspert og professor ved Aalborg Universitet.

Det har fået flere republikanere og jødiske ledere til at kritisere europæiske lande for at prioritere økonomiske interesser over politiske:

"Det er irriterende, at Tysklands vicekansler og økonomiminister kun ventede fem dage, før de fløj til Iran med en delegation af tyske forretningsledere," siger Ronald Lauder, præsident for den jødiske interesseorganisation World Jewish Congress, til Reuters.

Sanktioner vil ikke blive genindført
Søren Schmidt mener dog ikke, at republikanske røster i USA skal gøre sig forhåbninger om, at EU og lande som Indien, Rusland og Kina vil være med til at genindføre sanktionerne mod Iran, hvis ikke USA’s kongres støtter aftalen.

“Som Obama også har påpeget, så kan USA ikke længere regne med opbakningen fra det øvrige internationale samfund til at fortsætte eller genoptage sanktionerne, nu der er opnået enighed om en aftale, hvis USA's kongres ikke ratificerer aftalen,” siger Iran-eksperten.

0:000:00