Henrik Fogh: Romney bliver USA's præsident

INTERVIEW: Mitt Romney slår Barack Obama i efterårets valgkamp, vurderer Henrik Fogh Rasmussen. Læs, hvorfor udenlandsdanskeren med det prominente efternavn mener, at Romney er USA's næste præsident.
Marie Louise Gørvild

Romney er "Mr. Turn-around". I det private erhvervsliv specialiserede han sig i at få skrantende private virksomheder på ret køl igen, han reddede vinterolympiaden i Salt Lake City fra forlis, og som guvernør i Massachusetts vendte han et tårnhøjt underskud til et overskud. Romneys planer om skattelettelser og nedskæringer i det offentlige forbrug vil skabe fornyet vækst i USA.

Henrik Fogh Rasmussen
Direktør, forfatter
Fakta

Henrik Fogh Rasmussen (1979) er forfatter, kommentator og direktør for eget kommunikationsfirma, Ramussen Public Affairs. Han er uddannet i statskundskab fra University of Pennsylvania, amerikansk gift og bosat i Springfield, Illinois.

Henrik Fogh Rasmussen er søn af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. 

KØBENHAVN - På tirsdag går kommunikationsrådgiver, forfatter og statsministersøn Henrik Fogh Rasmussen til stemmeurnerne i sin hjemstat Illinois. Stemmen går til den republikanske kandidat Mitt Romney, og Fogh Rasmussen, der har været amerikansk statsborger siden 2010, er sikker på, at han i næste uge sætter sin stemme på USA's næste præsident.

Og så langt så godt. Trods Santorums sejlivede kamp er det svært at forestille sig, at Romney ikke løber med nomineringen som Obamas udfordrer. Med udsigt til en snarlig nominering spurgte Altinget | USA Henrik Fogh Rasmussen, hvorfor han tror, at Romney kan vinde præsidentvalget til november.

It's the economy, stupid!
Kommentatorer fra alle sider af det politiske spektrum er iøjnefaldende enige om, at det altoverskyggende tema under efterårets præsidentvalgkamp bliver landets økonomi. Og det er en fordel for Romney ifølge Fogh Rasmussen.

Siden Obamas tiltrædelse har det amerikanske statsunderskud ligget på et niveau, der ikke er set større siden Anden Verdenskrig. Med høj arbejdsløshed og en økonomi, der kun langsomt er i bedring, vurderer Fogh Rasmussen, at tilliden til Obamas økonomiske politik har nået et lavpunkt, der bliver svært at vende inden valgdagen 6. november. Særligt erhvervslivet er mistroisk over for Obamas kurs efter den omdiskuterede sundhedsreform, statsindgrebet i økonomien og planer om skatteforhøjelser.

Over for denne mistro vil Romney fremstå som et driftsikkert alternativ:

"Romney er "Mr. Turn-around". I det private erhvervsliv specialiserede han sig i at få skrantende private virksomheder på ret køl igen, han reddede vinterolympiaden i Salt Lake City fra forlis, og som guvernør i Massachusetts vendte han et tårnhøjt underskud til et overskud. Romneys planer om skattelettelser og nedskæringer i det offentlige forbrug vil skabe fornyet vækst i USA,” siger Henrik Fogh Rasmussen til Altinget | USA.

Bred appel, hvis Romney står ved sin velstand
Under det igangværende primærvalg har Romneys modkandidater haft held med at tegne et billede af Romney som del af en elitær overklasse, der er fjernet fra den "almindelige" arbejder. Dette bliver imidlertid kun et problem, hvis Romney ikke står ved sin velstand, vurderer Henrik Fogh Rasmussen. Han mener endda, at en af fordelene ved de republikanske modkandidaters angreb er, at Romney blev tvunget til at forsvare sig aggressivt og direkte.

”Ved primærvalget i Florida havde Romney stor succes med et budskab om, at han havde skabt sin egen formue, og at han går til valg på, at alle amerikanere skal have mulighed for at få den samme succes gennem stræbsomhed og hårdt arbejde. Dermed kom han til at stå som en stærk repræsentant for den amerikanske drøm.”

Ifølge Fogh Rasmussen kan Romney appellere bredt til både unge, uafhængige midtervælgere og arbejderklassen, hvis han holder fast i sit hovedbudskab om at få økonomien i gang igen. Selv den religiøse højrefløj, der ellers trofast har stemt på Rick Santorum eller Newt Gingrich, vil Romney ifølge Fogh Rasmussen kunne mobilisere af den simple grund, at utilfredsheden med Obama er så stor, at selv en midtersøgende konservativ kandidat er et godt alternativ. 

0:000:00