Romney i stormvejr over afgået talsmand

2. maj 2012 kl. 8:30
UDSKIFTNING: Den republikanske præsidentkandidat må skifte udenrigspolitisk talsmand, efter at angreb fra den religiøse højrefløj fik den homoseksuelle Richard Grenell til at trække sig fra talsmandsposten i denne uge. Bøssemiljøet i USA raser, mens de konservative er glade.
| Flere

Vi er skuffede over, at Ric har valgt at forlade kampagnen af personlige grunde. Vi ønskede, at han skulle blive, eftersom han var mere end kvalificeret til det arbejde, han var hyret til.
Matt Rhoades
Mitt Romneys kampagneleder
WASHINGTON DC - Den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney har det ikke nemt med minoriteter.

De seneste meningsmålinger viser, at han er 30 procentpoint bagud i gruppen af enlige kvinder i forhold til præsident Obama, han kan ikke mønstre mere end en tilslutning på cirka 32 procent, når det gælder de spansktalende amerikanere - Bush fik respektable 41 procent af latinostemmerne -  og nu er det amerikanske homoseksuelle miljø i oprør, efter at Romneys udenrigspolitiske talsmand, Richard Grenell, der er bøsse, har trukket sig fra sin post.

Grenell, der tidligere har været ansat hos George W. Bush, siger til Washington Posts Jennifer Rubin, at han har taget sit valg, fordi det var blevet "umuligt for mig at tale med kraft og styrke om udenrigspolitik på grund af ekstremt opflammende diskussioner og personangreb med henvisning til mit privatliv."

Ikke "pro-familie"
Grenells ansættelse har i ugevis været skarpt kritiseret af mere konservative og religiøse stemmer med tilknytning til det republikanske parti.

En af de mest højtråbende har været radiovært ved Family Radio Bryan Fischer, som har ført an i en hårdtslående kampagne mod Grenell og imod Romney selv. Fisher er også direktør for familieanliggender i organisationen "American Family Association." F.eks. sendte Fischer i sidste måned denne besked ud på Twitter:

"Romney udvælger en højtråbende homoseksuel aktivist som talsmand. Hvis personaleudvælgelse er politik, så er hans budskab til dem, der er pro-familie: fald døde om."

Fisher, der før "Grenellgate" var en relativt ukendt radiovært, har selv høstet en pæn portion national berømmelse på sit korstog mod Grenell, og han optrådte som gæst i flere TV-programmer i denne uge. Den konservative radiovært siger til den liberale hjemmeside salon.com, at han er "en smule positivt overrasket" over Grenells fratrædelse. Og tilføjer, at "jeg tror, guvernør Romney vil være langt mere forsigtig fremover (med sine udnævnelser, red.)".

Fischer er dog langt fra den eneste, som har været ude med riven efter talsmanden. Flere kristne organisationer, blandt andet the National Organization for Marriage, samt Matthew Franck, der skriver for det borgerlige tidsskrift National Review, var ude at kritisere udnævnelsen. Franck skriver i en artikel, at Grenells stilling ville kunne skade den moderate Romney i dennes fortsatte kamp for at vinde de kristent-evangeliske stemmer fra den republikanske højrefløj over på sin side:

"Hvor hurtigt ville Grenell kunne skifte over til Obamas side, hvis præsidenten
valgte at udtrykke sin støtte til homoseksuelle ægteskaber?" spørger Franck retorisk i artiklen.

Romney-kampagnen skuffet
Men hvis de konservative kræfter jubler, var det til gengæld småt med glæden i homomiljøerne. Hele mandag og tirsdag var blogosfæren fyldt med beklagelser over hændelsen, der blev set som endnu et bevis på, at det Republikanske Parti er fordomsfuldt og fordømmende. Den solidt borgerlige Grenell selv er imidlertid ikke populær i homomiljøet, så mange af reaktionerne var også spydige "hvad sagde vi"-kommentarer.

Grenell selv synger ingen klagesange og var mandag klar i mælet, når det gjaldt Romney:

"Jeg takker guvernør Romney for hans tro på mig og mine evner og for hans klare udmelding om, at min seksualitet ikke var et problem for ham og hans team," lød det fra den nu afgåede talsmand.

Den republikanske kandidats talsmand svarede tilbage i en pressemeddelelse, at de til gengæld var kede af beslutningen:

"Vi er skuffede over, at Ric har valgt at forlade kampagnen af personlige grunde. Vi ønskede, at han skulle blive, eftersom han var mere end kvalificeret til det arbejde, han var hyret til," meddelte Romneys kampagneleder, Matt Rhoades.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK