Debat

Dansk velfærdsteknologi til Mexico

DEBAT: Mexico er et af de lande i Latinamerika, hvor stigende velstand og højere levestandard skaber et lovende marked for danske løsninger og erfaringer på sundheds- og velfærdsområdet. Det skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark, der har deltaget i et eksportfremstød til Mexico. 

I slutningen af 2013 deltog Healthcare Denmark i et eksportfremstød til Mexico. Fra mexicansk side var der stor åbenhed omkring landets demografiske udfordringer, og der var en overvældende og oprigtig interesse for danske erfaringer og løsninger på sundheds- og velfærdsområdet, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. 
I slutningen af 2013 deltog Healthcare Denmark i et eksportfremstød til Mexico. Fra mexicansk side var der stor åbenhed omkring landets demografiske udfordringer, og der var en overvældende og oprigtig interesse for danske erfaringer og løsninger på sundheds- og velfærdsområdet, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Flere latinamerikanske lande oplever i disse år stor vækst og stigning i bruttonationalprodukt og velstand. Brasilien og Mexico er gode eksempler på lande, hvor stigende velstand medfører tilsvarende forbedring i befolkningens levestandard.

Øget velstand og levestandard har imidlertid ikke kun positive konsekvenser; landene oplever samtidig nye udfordringer, som de er nødt til at adressere hurtigt. For udviklingslande betyder kraftigt stigende velstand og medfølgende forbedret levestandard også alvorlige sundhedsmæssige udfordringer.

Velstandens negative konsekvenser
Dels kan en kraftigt stigende levestandard udløse en ”livsstilsbombe”, som er kendetegnet ved, at en befolkning, som pludselig får mulighed for en mere magelig livsstil med ubegrænset adgang til fødevarer (og fastfood), har tendens til at udvikle livsstilssygdomme i meget hurtigere tempo end befolkninger, der over længere tid har været vant til denne adgang, og hvis lande derfor også har formuleret et politisk fokus på folkesundhed – eksempelvis EU eller USA.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Udviklingslande er oftest kendetegnet ved, at en stor andel af befolkningen er yngre. Derfor er den demografiske kurve omvendt af den i EU og USA, hvor den primære sundhedsøkonomiske udfordring er en stigende andel af ældre borgere.

Denne omvendte demografiske kurve betyder imidlertid, at en stor andel af befolkningen i udviklingslandene pludselig kan komme ud på arbejdsmarkedet og med stigende velstand også blive mere behandlingskrævende. I mange udviklingslande er der dog tradition for, at disse mange yngre familiemedlemmer har taget sig af de ældre, og selvom der er relativt færre ældre, er det en alvorlig samfunds- og sundhedsøkonomisk udfordring, at den stigende velstand og efterspørgsel på arbejdskraft trækker flere unge, som ellers kunne tage sig af familiens ældre, ud på arbejdsmarkedet.

Kombinationen af de udfordringer, som Mexico står over for i de kommende år, peger mere i retning af at finde løsninger i lande som Danmark.

Han Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Mexicansk interesse for danske løsninger
I slutningen af 2013 deltog Healthcare Denmark i et eksportfremstød til Mexico. Fra mexicansk side var der stor åbenhed omkring disse demografiske udfordringer, og der var en overvældende og oprigtig interesse for danske erfaringer og løsninger på sundheds- og velfærdsområdet.

Den danske tilstedeværelse og den mexicanske interesse resulterede i, at daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) under besøget underskrev en samarbejdserklæring med det mexicanske sundhedsministerium om at udveksle erfaringer og løsninger inden for sundheds- og velfærdsområdet.

I den nordlige del af Mexico, hvor stigningen i velstand er størst, er adgangen til sundhedsydelser i den overvejende privatfinansierede sundhedssektor af en høj standard. Det står i skærende kontrast til den sydlige del af landet, hvor hovedparten af befolkningen ikke har privat sundhedsforsikring og derfor udelukkende betjenes af det offentlige sundhedsvæsen. Dette medfører øgede krav til det offentlige sundhedsvæsen, hvilket er et incitament for den mexicanske regering til hurtigt at indføre forbedringer. Den prioritering afspejles i de initiativer, som det mexicanske sundhedsministerium for nylig har lanceret.

Danmark fremfor USA
Mexico har naturligvis, også inden for sundhed og velfærd, en stor samhandel med sin nordlige nabo, USA. Men kombinationen af de udfordringer, som Mexico står over for i de kommende år, peger mere i retning af at finde løsninger i lande som Danmark, hvor de implementerede løsninger og initiativer på sundheds- og velfærdsområdet passer rigtig godt i forhold til situationen og behovet i Mexico.

Mexico er derfor et af de lande i Sydamerika, hvor stigende velstand og højere levestandard skaber et lovende marked for danske løsninger og erfaringer, der kan hjælpe Mexico med at reformere sundhedsvæsenet til at møde fremtidens udfordringer med en stadig stigende andel af behandlingskrævende ældre samt en arbejdsdygtig og uddannet befolkning, der forventer god, hurtig og tryg behandling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00