Debat

Falck: Vanskeligt for virksomheder at etablere sig i Latinamerika

DEBAT: Latinamerika indeholder utroligt mange muligheder inden for sundheds- og velfærdsområdet. Men uklar lovgivning og mangel på myndighedskontrol kan gøre det vanskeligt for danske virksomheder at slå igennem. Det skriver Allan Søgaard Larsen, koncernchef i Falck.

Der er mange muligheder for danske virksomheder på det latinamerikanske marked, men en række barrierer gør det vanskeligt at etablere sig, skriver koncernchef i Falck Allan Søgaard Larsen. 
Der er mange muligheder for danske virksomheder på det latinamerikanske marked, men en række barrierer gør det vanskeligt at etablere sig, skriver koncernchef i Falck Allan Søgaard Larsen. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Søgaard Larsen
Koncernchef i Falck A/S og bestyrelsesformand i Welfare Tech

I løbet af særligt de sidste ti år er mange millioner sydamerikanere løftet ud af fattigdom og tilhører nu middelklassen. Det betyder, at de stiller større krav til den behandling og service, de modtager fra sundhedsvæsenet, end de har gjort før.

Sydamerikanerne vil, som vi, være sikre på, at de, når det bliver nødvendigt, har adgang til den bedst mulige behandling. Det er dog stadigvæk sådan i mange sydamerikanske lande, at de tilbud, de offentlige sundhedssystemer leverer, ikke er af en sådan standard, som den mere velstående del af befolkningen vil acceptere. Derfor er der i løbet af de sidste årtier opstået et stadigt voksende marked i Latinamerika for private udbydere af sundhedsservices og -løsninger.

Udnyt det voksende marked
Det er i særdeleshed dette voksende marked, vi i Falck har udnyttet i forhold til at udvide vores globale forretning. I dag leverer Falck en lang række services i Colombia, Chile, Uruguay, Venezuela, El Salvador, Ecuador, Panama og Brasilien herunder rednings- og sikkerhedskurser til medarbejdere i olie-, gas- og mineindustrien, ambulancedrift, sundhedsklinikker og lægevagt pr. abonnement. Og yderligere aktiviteter er på vej i Peru.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er ikke nemt for udenlandske virksomheder at etablere sig på de sydamerikanske markeder. Det, Falck bl.a. har gjort, har været at opkøbe allerede veletablerede højkvalitetsleverandører af sundhedsydelser for derigennem at etablere ny forretning. Denne tilgang er naturligvis ikke noget, mange små og mellemstore danske virksomheder har mulighed for at benytte, da det bl.a. kræver god adgang til risikovillig kapital. 

Uklar lovgivning og lave standarder
Der er også andre udfordringer, som gør det vanskeligt for udenlandske sundhedsfaglige virksomheder at etablere sig i Sydamerika. F.eks er lovgivningen for sundhedsfaglige virksomheder i Brasilien lige nu uklar, og mulighederne for at etablere sig der og blive leverandør af sundhedsydelser til den brasilianske befolkning kan være svære at gennemskue. Uklarhederne i lovgivningen gør det bl.a. usikkert for udenlandske virksomheder at investere, når der er behov for at opnå kontrol med de pågældende virksomheder for at kunne øve indflydelse på driften og dermed muliggøre eksport af viden og øvrige serviceydelser.

Der eksisterer ikke de samme regler for standarder som i Nordeuropa, og denne mangel kan være en stor barriere.

Allan Søgaard Larsen
Koncernchef i Falck A/S

Lavere standarder og/eller mangel på myndighedskontrol, der følger op på, at standarderne overholdes, er en anden udfordring for udenlandske virksomheder. Der eksisterer ikke de samme regler for standarder som i Nordeuropa, og denne mangel kan være en stor barriere, fordi virksomheder i en indkøbssituation af f.eks. brandvæsener ikke altid er indstillet på at betale for de sikkerhedsuniformer og andet sikkerhedsudstyr, som vi (Falck) ikke vil gå på kompromis med.

Hjemmemarkedet har afgørende betydning
Falcks ekspansion på det sydamerikanske marked har bl.a. været mulig, fordi vi igennem mere end 100 år har drevet ambulance- og brandtjeneste i samarbejdet med offentlige myndigheder i Danmark og på denne baggrund har udviklet vores forretning.

Uden den ekspertise, vi igennem årene har akkumuleret på baggrund af vores ydelser til det offentlige, havde det ikke været muligt at eksportere disse services til andre lande. Derfor kan det ikke siges nok gange, at hjemmemarkedet for danske virksomheder inden for sundheds- og velfærdsløsninger er af afgørende betydning for eksporten. Det er helt afgørende, fordi den hjemlige reference har stor betydning for salg uden for Danmarks grænser.

Derfor er det vigtigt, at vi i Danmark bliver ved med at arbejde målrettet for at blive verdensførende inden for udvikling, test og produktion af sundheds- og velfærdsløsninger, på hurtig ibrugtagning af ny innovativ teknologi og gode rammer for offentlig-privat samarbejde. Kun gennem et velfungerende og udviklingsorienteret hjemmemarked kan vi skabe succesrig eksport af sundheds- og velfærdsløsninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Søgaard Larsen

Medejer, Duos, medstifter, LøkkeFonden, formand, Welfare Tech, fhv. koncernchef, Falck
cand.mag. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00