Debat

Klyngesamarbejde kan styrke eksport til Sydamerika

DEBAT: Skal det sydamerikanske markedspotentiale udnyttes, er det afgørende, at Danmark etablerer kraftfulde eksportklynger, som kan tilbyde samlede løsninger. Det skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare DENMARK. 

Der skal skabes nye muligheder for iværksættervirksomheder, hvis Danmark skal udnytte det store sydamerikanske markedspotentiale. Det skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare DENMARK.
Der skal skabes nye muligheder for iværksættervirksomheder, hvis Danmark skal udnytte det store sydamerikanske markedspotentiale. Det skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare DENMARK.Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare DENMARK

Når man spørger danske iværksættervirksomheder om, hvilke eksportmarkeder de vil adressere, svarer de fleste, at nærmarkederne, dvs. Tyskland og andre europæiske lande, har højeste prioritet. Dermed er svaret også, at iværksættervirksomheder først på længere sigt vil interessere sig for eksport til fjernere markeder som f.eks. Sydamerika; i hvert fald som situationen er nu.

Der skal derfor skabes nye muligheder for iværksættervirksomheder, hvis Danmark skal udnytte det store sydamerikanske markedspotentiale.

Healthcare Denmark er et offentligt-privat partnerskab; som har til formål at promovere danske kompetencer og løsninger på sundhedsområdet over for et internationalt publikum. I denne sammenhæng er Healthcare DENMARK hver uge vært for flere delegationer, som besøger Danmark for at blive inspireret af og lære mere om danske løsninger inden for sundheds- og velfærdsteknologi.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Komplette løsninger
Delegationerne, som bl.a. omfatter sundhedsdirektører, -politikere og -presse kommer for at se løsninger på de problemstillinger, som de også oplever i deres hjemlande – og de ønsker at se sammenhængende løsninger. Dette kan eksempelvis demonstreres via besøg på et plejehjem, et ældrecenter eller i en af de demonstrationslejligheder for velfærdsteknologi, som i dag findes i flere kommuner.

Delegationerne efterspørger komplette løsninger, hvor de kan forholde sig til, hvordan en kombination af nye produkter, teknologier og organisationsformer vil kunne fungere i deres eget land. De vil se løsninger på de fremtidige økonomiske, demografiske og sundhedsmæssige udfordringer, som er påtrængende for alle lande.

Der skal skabes nye muligheder for iværksættervirksomheder, hvis Danmark skal udnytte det store sydamerikanske markedspotentiale.

Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare DENMARK

Demonstrationslejligheder med teknologi, som gør ældre eller handicappede borgere helt eller delvist uafhængige og selvhjulpne, giver f.eks. et klart og håndgribeligt billede på og inspiration til, hvordan samme kombination af produkter og løsninger vil fungere i andre lande.

Der er typisk tale om teknologi i køkkenet med højdejusterbare skabe og specielle komfurer, teknologi i soveværelset med loftlifte og avancerede senge, samt specialindrettede badeværelser.  Men også teknologi til fjernstyring af vinduer og gardiner m.v., faldalarmer, fjernovervågning samt telemedicinske løsninger indgår i den helhed, som tilsammen gør den ældre eller handicappede selvhjulpen og dermed øger oplevelsen af sikkerhed og selvstændighed.

Klyngesamarbejde skaber synergi
Større sundheds- og velfærdsvirksomheder med succes i Sydamerika har typisk etableret sig via oprettelse af lokale filialer.  Mindre virksomheder etableres som regel i samarbejde med en lokal partner. Det er nemlig en forudsætning for succes, at man har lokale medarbejdere, som forstår den lokale kultur og har indsigt i det marked, man søger at gøre sig gældende på.

For mindre vækst- og iværksættervirksomheder, som typisk vil tilbyde et enkelt, men innovativt produkt, er nøglen til vækst på et eksportmarked desuden, at det pågældende produkt kan indgå i en helhedsløsning, så købere hurtigt kan se, hvordan produktet spiller en rolle i at løse lokale og presserende udfordringer.

Virksomheders samarbejde om at tilbyde produkter og løsninger i demonstrationslejligheder giver værdifuld inspiration til danske kommuner og brugere samt besøgende fra udlandet. I lighed dermed vil et klyngesamarbejde mellem danske virksomheder omkring løsninger til specifikke eksportmarkeder være afgørende for at kunne styrke de enkelte virksomheders muligheder på det pågældende marked.

Der opnås en synergieffekt, som kommer alles eksport til gode. Samtidig med at eksportklyngerne på en meget stærkere måde illustrerer deres bud på løsninger af lokale udfordringer, kan virksomhederne også hjælpe hinanden til at opnå synergi omkring etablering på de lokale markeder - f.eks. via samarbejder med en fælles lokal partner.

Giver mulighed for fjernmarkedeksport
Det er værd at huske, som nævnt indledningsvis, at vækst- og iværksættervirksomheder fortæller, at de på kort sigt slet ikke er interesseret i fjernmarkeder. Etablering af eksportklyngesamarbejder kan derfor også være det tiltag, som giver sådanne virksomheder muligheden - og troen på - at der et operationaliserbart og realiserbart potentiale for dem på fjernmarkederne.

Sverige er et godt eksempel på et land, hvor man har meget positive erfaringer med at bringe forskellige virksomheder sammen på hjemmemarkedet - og anvende samme konstellationer i tilgang til eksportmarkederne – hospitalskæden Capio har f.eks. skabt muligheder på andre markeder for nogle af deres svenske leverandører.

I lyset af, at mange af de innovative løsninger inden for velfærdsområdet, som i disse år udvikles hurtigt i Danmark, er funderet i mindre virksomheder, er det afgørende for succesfuld eksport til især store fjernmarkeder, at Danmark lykkes med at etablere kraftfulde eksportklynger, som kan tilbyde samlede løsninger målrettet lokale udfordringer og behov inden for såvel sundhedspleje og det sociale område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00